Vágólapra másolva!

Nem bírnak a tapasztalt rókák a fiatal nagymesterekkel

Amszterdamban két fordulót játszottak le a hagyományos sakkcsapatversenyen, ahol a legtehetségesebb ifjú nagymesterek tapasztalt rókákkal mérik össze erejüket. A schweningeni rendszerű, kétfordulós viadal első játéknapján 2,5-2,5 lett az eredmény, a második kört a fiatalok sötéttel játszva 3-2-re megnyerték.

Megnyitáselméleti szempontból is érdekes játszmákkal kezdődött meg a generációk csatája. Az ifjak láthatóan jól felkészültek. Az első játéknapon a fiatal nagymesterek játszottak világossal. Az olasz Fabiano Caruana kecsegtető állásból csak örökös sakkos remit tudott kihozni a holland Loek van Wely elleni partijában.

A fülöp-szigeteki Wesley So nehéz pillanatokat okozott a dán Peter-Heine Nielsennek a szláv védelem olyan változatában, amit a szófiai vb-döntőben Veszelin Topalov és Viswanathan Anand többször is tesztelt. Nielsen az indiai világbajnok egyik szekundánsa, de So érdekes tervvel rukkolt ki, a dán sakkozó megküzdött a remiért.

A holland Anish Giri a négyszeres olimpiai bajnok orosz Peter Szvidlerrel osztozott meg a ponton. Az angol David Howell és az izraeli Borisz Gelfand orosz huszárjátéka tanulságos vezérvégjátékba torkollott, a rutin döntött a Világkupa-győztes javára. A szerb Ljubomir Ljubojevic kedvező pozícióját kölcsönös időzavarban vesztésre rontotta az amerikai Hikaru Nakamura ellen.

Az első forduló eredményei:
Trónkövetelők - Veteránok 2,5 - 2,5
Hikaru Nakamura (amerikai, 2729) - Ljubomir Ljubojevic (szerb, 2572) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 41)
Fabiano Caruana (olasz, 2697) - Loek van Wely (holland, 2677) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Wesley So (fülöp-szigeteki, 2674) - Peter-Heine Nielsen (dán, 2700) döntetlen (Szláv védelem, 48)
Anish Giri (holland, 2672) - Peter Szvidler (orosz, 2734) döntetlen (Angol megnyitás, 31)
David Howell (angol, 2616) - Borisz Gelfand (izraeli, 2739) 0 - 1 (Orosz huszárjáték, 63)

A második körben a veteránok játszhattak világossal, de egypontos vereséget szenvedtek. Ebben nagy szerepe volt Ljubojevic újabb vesztésének. Az angol megnyitású partiban hátrányos pozícióban túllépte a gondolkodási időt, David Howell vezetéshez juttatta csapatát. Fabiano Caruana pontos védekezéssel meghiúsította Peter-Heine Nielsen próbálkozásait. Anish Giri jelentős megnyitási újítással lepte meg Borisz Gelfandot.

Két játszmában a fiatalok szerencsével, ellenfeleik hathatós segítségével mentették meg a fél pontokat. Loek van Wely kettős gyalogelőnyt szerzett Hikaru Nakamurával szemben, de bástyavégjátékban nem tudta érvényesíteni anyagi előnyét. Peter Szvidler gyalogelőnyös állását rontotta remire Wesley So ellen.

A 2. forduló eredményei:
Veteránok - Trónkövetelők 2 - 3
Loek van Wely - Hikaru Nakamura döntetlen (Nimzoindiai védelem, 71)
Peter-Heine Nielsen - Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 37)
Peter Szvidler - Wesley So döntetlen (Caro-Kann védelem, 50)
Borisz Gelfand - Anish Giri döntetlen (Katalán megnyitás, 23)
Ljubomir Ljubojevic - Davi Howell 0 - 1 (Angol megnyitás, 30)

A mérkőzés állása:
Trónkövetelők - Veteránok 5,5 - 4,5