Csalódást okoztak a tartós iparcikkek megrendelései Amerikában

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb mértékben nőttek a tartós fogyasztási cikkekre júliusban adott megrendelések az Egyesült Államokban - jelentette szerdán az amerikai kereskedelmi minisztérium, aminek nyomán esni kezdtek a nyugat-európai tőzsdék.
Vágólapra másolva!

A megrendelések 0,3 százalékkal bővültek júniushoz képest, amikor még 1,2 százalékkal még visszaestek az előző hónaphoz viszonyítva. A Dow Jones által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a megrendelések 2,8 százalékkal nőttek. Az adat ismertetése után jelentősen estek a nyugat-európai tőzsdék - a térség tőzsdéinek teljesítményét összefoglalóan kifejező FTSEurofirst 300-as index 1,1 százalékkal csökkent és alig valamivel volt ezer pont felett -, a kőolaj ára pedig 72 dollár alá esett hordónként.

Elemzők megjegyezték: az adat azt bizonyítja, hogy Amerikában romlik az üzleti hangulat, megtorpant a feldolgozó ipar bővülése. A második negyedévi GDP-növekedés hajtóerejének a vállalati beruházások számítottak, s ezt lehetett várni júliusban is. Ezzel szemben a megrendelések minimálisan nőttek, sőt a nagy ingadozásokat mutató szállítási eszközök nélkül 2009 január óta a legnagyobb mértékben, 3,8 százalékkal visszaestek.

A július végén ismertetett adatok szerint a várakozásoktól kissé elmaradt a GDP növekedése is a második negyedévben az Egyesült Államokban: a hazai össztermék 2,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, miközben elemzők 2,5 százalékot vártak. Az első negyedévben a felülvizsgált adatok szerint 3,7 százalékkal bővült az Egyesült Államok hazai összterméke, az előző becslés még 2,7 százalékos növekedésről szólt. Az amerikai gazdaság 2,6 százalékkal zsugorodott tavaly.