Moszkvai dugók miatt pereskedik az Aeroflot

Vágólapra másolva!
Pereskedik az Aeroflot orosz légitársaság: a moszkvai önkormányzattól jogi úton követeli a moszkvai közlekedési dugók miatt járataikról lekéső utasok miatt keletkezett töblettköltség megtérítését, míg a VTB 24 banktól azon jegyárakat kéri, amelyeket a bank számítógépes rendszere elleni hackertámadás miatt nem írtak jóvá a társaságnak.
Vágólapra másolva!

A moszkvai Seremetyevóra, az Aeroflot törzsrepülőterére vezető Lenyingradszkij sugárúton gyakoriak a közlekedési dugók, és előfordul, hogy a mindössze 25 kilométeres út 4-4,5 órát tart. (Igaz, hogy már minden moszkvai repülőtér megközelíthető belvárosi pályaudvarokról induló, különleges HÉV-szerelvényekkel.)

Június végén néhány napra teljesen elviselhetetlen helyzet alakult ki a Lenyingradszkij sugárúton, amikor egy útépítés miatt a repülőtér felé vezető irányban három sávból kettőt, illetve másutt hatból négyet lezártak.

Már az első napon 1300 utas késte le a gépét, és az orosz jogszabályok értelmében vissza kellett téríteni nekik a jegy árának 75 százalékát. Június utolsó öt napján a veszteség 2,3 millió eurót tett ki.

A repülőtér vezérigazgatója a versenyhivatalhoz fordult, azzal gyanúsítva az önkormányzatot, hogy szándékosan akadályozza a repülőtér forgalmát. Az önkormányzat tulajdonában van ugyanis Domogyedovó, a másik nagy moszkvai repülőtér. Ekkor Vlagyimir Putyin kormányfő beavatkozására további sávokat nyitottak meg.

Más társaságoknak is jelentős károkat okozott a június végi útépítés: a Lenyingradszkij sugárúton lévő IKEA bevásárló központ forgalma például 30 százalékkal csökkent, s az érintett társaságok nyilván az Aeroflot-per kimenetelének fényében döntik el, hogy perlik-e az önkormányzatot.

A város arra hivatkozik, hogy a közlekedési ügyészség rendelte el a munkálatok azonnali elvégzését, s jogászok szerint nem lesz egyszerű az Aeroflotnak bebizonyítani az elmaradt haszon tényét és megnyerni a pert.

A VTB 24 bank elektronikus rendszere - ezen a bankon keresztül zajlik az interneten vásárolt Aeroflot-jegyek árának jóváírása - elleni, júniusi hackertámadás nyomán a légitársaság számláján július 12-26. között nem írták jóvá a jegyeladások ellenértékét. Az Aeroflot jegyeladásait átvitte az Alfa Bankhoz. Tarthatatlannak tekinti azonban, hogy a hackertámadás következményeinek felszámolása egy hétig tartott. A keresetben megnevezett összeget a heti jegyeladások átlagából számolták ki - mondta az Aeroflot szóvivője. Korábban a társaság közölte, hogy a honlap útján történő jegyeladások értékének havi átlaga 20 millió dollár volt 2009-ben.

A bank szóvivője szerint a pénzintézet eljárása korrekt és megfelelő volt. Jogászok úgy vélik, ezt a pert sem lesz egyszerű megnyerni, de van rá esély, mert a hackertámadásokkal kapcsolatos bírósági gyakorlat még nem szilárdult meg. A légitársaság a moszkvai önkormányzattól 112,3 millió rubelt, a VTB 24 banktól 194 millió rubelt követel.