Félelemről beszél a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Állítólag akaratán kívül lett részese a cigányok elleni gyilkosságsorozatnak Cs. István, aki a nyomozók szerint két alkalommal is a gyilkosok sofőrje volt. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi a Népszabadságnak adott interjút, amelyben azt mondta: azért nem szállt ki, vagy jelentette a bűncselekményeket a hatóságoknak, mert féltette társaitól a családját.
Vágólapra másolva!

Interjút adott a Népszabadságnak Cs. István, a cigányok ellen elkövetett gyilkosságsorozat egyik gyanúsítottja, aki a rendőrség szerint több helyszínre is sofőrként vitte a másik három feltételezett elkövetőt. Az előzetes letartóztatásban ülő egykori szerződéses katona a lap szombati számában megjelent interjúban azt mondta: eredetileg nem volt beavatva abba, hogy mit csinálnak társai, amikor pedig rájött, azért nem jelentette a hatóságoknak, mert féltette a családját.

"Fenyegetések, utalások, félszavak hangzottak el, amelyekből az jött le, hogy ha ők buknak, bukunk mi is, és lesznek, lehetnek mások is" - közölte írásos válaszaiban Cs. István. Szerinte társait, a nyomozók által a gyilkosságsorozat kitervelőjének és a csoport vezetőjének tartott K. Árpádot és testvérét K. Istvánt érdekelték "a katonai jellegű dolgok", ezért egy éjszakai akartak túrát szervezni. "A fegyverek előkerüléséig annak is tűnt" - mondta Cs. István, aki szerint ő kitette társait Tiszalök közelében, majd egy megadott helyen és időben várta őket.

A bűnsegédlettel gyanúsított férfi szerint akkor érezte, hogy baj van, amikor Polgáron megállította egy rendőr, és elmondta neki, hogy Tiszalökön lelőttek egy cigány férfit. Azt mondta: később a kocsiban, társai elszólásaiból jött rá, hogy mibe keveredett. Állítása szerint a következő helyszínre, Kislétára már csak azért vitték magukkal, hogy két "balhéban" legyen benne, és biztosan hallgasson.

A korábban katonaként szolgáló Cs. István kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH), és ez fennmaradt leszerelése után is. Állítása szerint 2007. március 15. után például megkérdezték tőle, katonatársai közül kivel volt szórakozni, hiszen azok nem lehettek a budapesti tüntetéseken. Cs. István a tiszalöki gyilkosság után is találkozott a tartótisztjével, mert "ekkor már minden szerv próbált valami nyomot találni". Az interjúban azt állította, hogy a találkozó előtt tájékoztatta K. Árpádot, és megígérte, nem mond semmit.

A romák elleni támadássorzat 2008 júliusában kezdődött Galgagyörkön, az utolsó támadást 2009 augusztusában, Kislétán követték el. A támadásokban összesen 6 ember vesztette életét, köztük egy ötéves tatárszentgyörgyi kisfiú. Az ügyben négy ember ellen javasolt vádemelést a rendőrség, K. Istvánt, K. Árpádot és P. Zsoltot emberöléssel, Cs. Istvánt bűnsegédlettel gyanúsítják. A támadássorozatról szóló összes cikkünket megtalálja itt, az [origo] tematikus címkeoldalán.