Több száz kínai pilóta hazudott az önéletrajzában

Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz kínai pilóta hazudott saját önéletrajzában az ázsiai ország légiközlekedési hatóságának vizsgálat szerint. Legtöbben a repülési tapasztalatukról állítottak valótlant.  
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított a Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAAC), miután kiderült: több mint kétszáz pilóta hazudott képesítéséről önéletrajzában - számolt be róla a kínai média hétfőn. A CAAC azután kezdett el vizsgálódni, hogy augusztus 24-én a Henan légitársaság brazil gyártmányú repülőgépe lezuhant Hejlongdzsiang tartományban, Kína észak-keleti részén. A balesetben negyvenkét ember vesztette életét, ötvennégyen túlélték a balesetet, amely azért történt, mert a pilóta elvétette a leszállópályát.

A hatóság vizsgálatának eredménye szerint 2008 és 2009 között több mint 200 pilóta meghamisította adatait önéletrajzában, legtöbben arról hazudtak, hogy hány éves repülési tapasztalatuk van. Ráadásul a füllentő pilóták legalább a fele a Shenzen légitársaságnak dolgozott, amelynek tulajdonában van a Henan légitársaság.

A CAAC vizsgálata után most a kínai kormány nemcsak a pilóták, hanem többek közt az oktatók és a légiirányítók képesítéseit is megvizsgálná. Azt viszont nem közölték, hogy pontosan hány dolgozót kell átvilágítani. A légügyi hatóságok csupán annyit közöltek, hogy a legutóbbi, 2006-os adatok szerint Kínában 11 ezer pilóta dolgozik a légitársaságoknak és számuk évente több százzal nő.