Uniós költségvetési biztos: Csökkenteni kell az EU agrártámogatásait

Vágólapra másolva!
Az uniós költségvetési biztos szerint csökkenteni kell az erős lobbi által védett uniós agrárkiadásokat. Az agrártámogatások jelenleg az uniós költségvetés nagyjából 40 százalékát adják, ezt kellene 33 százalék körülire csökkenteni.
Vágólapra másolva!

Az EU költségvetésében harmadára kell leszorítani a közösségi agrártámogatásokat, és a fennmaradó pénzt a kutatás és innováció területére kell átcsoportosítani, vélekedik az uniós költségvetési biztos.

Janusz Lewandowski arról beszélt a Reutersnek, hogy a tárgyalások nemsokára megkezdődnek az EU-költségvetésről, amely jelenleg évente 130 milliárd euró. Ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani költségvetés kidolgozása a legnehezebb lesz az unió történetében, hiszen egy válság utáni tervezetet kell összeállítani.

Az agrártámogatások jelenleg a költségvetés mintegy 40 százalékát adják, ezt kellene 33 százalék körülire csökkenteni. Lewandowski szerint a költségvetés hitelét megvédendő, támogatni kell az agrárkiadások csökkentését, amelyet erős lobbi véd.

A tagállamok közül Franciaország, amely nagy mezőgazdasági termelőként az egyik fő haszonélvezője az agrártámogatásoknak, valószínűleg mindent megtesz a támogatások szintjének védelmére. Ugyanakkor a nettó befizetők, például Ausztria vagy Németország minden bizonnyal a megszorítások mellett lesz, míg az unió keleti részének tagállamai a magas támogatási szint fenntartását szorgalmazzák majd.

Lewandowski szerint a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt összegeket növelni kell, azonban ez leginkább a gazdagabb uniós országoknak kedvezne, mint például Svédország és Hollandia, így a kevésbé tehetős tagállamok részéről ez valószínűleg ellenállásba ütközik.