Kitart a tagadás mellett a Cozma-gyilkosság elsőrendű vádlottja

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődött Veszprémben annak a három embernek a büntetőpere, akiket Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolásával vádolnak. Az elsőrendű vádlott nem tett vallomást, fenntartotta, amit a rendőrségi vallomásában korábban állított, hogy nem ő szúrt. Az ügyben garázdaság miatt huszonöt embert már júniusban bíróság elé állítottak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdte meg a Cozma-ügyben emberöléssel vádoltak büntetőperének tárgyalását a Veszprém Megyei Bíróság. Az ügyészség három embert vádol emberölés bűntettével: R. Sándor sárbogárdi, N. Győző budapesti és Sz. Iván enyingi lakost. A vád szerint mindhárman elkövették - mint társtettesek - az emberölés bűntettét, továbbá egy rendbeli életveszélyt okozó testi sértéssel és egy rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel is vádolják őket.

R. Sándor nem tett vallomást a hétfői tárgyaláson. A Cozma-ügy elsőrendű vádlottja fenntartotta a rendőrségén tett vallomását, melyben tagadta bűnösségét és azt, hogy ő szúrta volna meg a kézilabdázót, valamint azt állította, hogy kés sem volt nála a gyilkosság éjszakáján. R. Sándor korábbi vallomásait Németh Balázs bíró idézte. Eszerint R. Sándor azt állította korábban, hogy a fejét ért ütés miatt nem emlékszik a pontos eseményekre.

A harmadrendű vádlott, a 28 éves enyingi Sz. Iván sem tett vallomást a bíróság előtt. A szembesítések során viszont cáfolta R. rendőrségi vallomásának néhány részletét. A bíró ismertette Sz. Iván rendőrségi vallomását, amely szerint - egyezően a vádirattal - N. Győző másodrendú vádlott kezdte a verekedést, ő támadt rá Marian Cozmára. A vallomás szerint R. Sándor és a negyedrendű vádlott, a 33 éves budapesti P. Gábor is támadta Cozmát.

Sz. vallomása szerint "Csoki - R. Sándor - ordított, teljesen meg volt vadulva". Sz. vallotta azt is, hogy "Csoki, mint a vadállat, úgy fel volt bőszülve". A harmadrendű vádlott vallomása szerint három barátja - R., N. és Pál - lépett fel támadóan, és Cozmáék voltak védekező helyzetben. Sz - a vallomása szerint - nem vett részt a verekedésben, mert az alagsori bárhelyiségből felszaladt az emeletre, és az ott tartózkodó társainak bekiabálta: "gyertek, mert Csoki megvadult."

A bíróság hétfőn Sz. Ivánt szembesítette R. Sándorral és N. Győzővel, de a szembesítés eredménytelen maradt. R. Sándor kijelentette a tárgyaláson: "nem voltam megvadulva, nem kiabáltam". Közölte: az utcán is csak védekezett, mert korábban egy üveggel leütötték, ő csak menekült, és "homályosan emlékszik" a történtekre. N. Győző a szembesítéskor elmondta: nem igaz, hogy ő támadott rá Marian Cozmára. Sz. Iván a szembesítések során fenntartotta a rendőrségen tett vallomását.

A negyed- és az ötödrendű vádlottat - P. Gábor budapesti és B. Csaba zalaegerszegi lakost - mint társtetteseket egy rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják. A büntetőpernek további két vádlottja is van: G. Péterné és A. László budapesti lakost emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással vádolják, Marian Cozma meggyilkolása után a vád szerint ők segítették R. Sándor és N. Győző Ausztriába menekülését.

Szeptember 13-tól 30 tárgyalási napot tűzött ki a Veszprém Megyei Bíróság a Cozma-ügy tárgyalására. A Cozma-ügyben az ügyészség az emberöléstől elkülönítette a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaság bűntettét. Ebben az ügyben a Veszprémi Városi Bíróság június 16-án már megkezdte a 25 vádlott ügyének tárgyalását, ez október 11-én folytatódik majd.


Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, ahol nem sokkal korábban verekedés tört ki. A segítségére siető sporttársait - a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet - életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett elvégezni.

A Cozma-ügyről szóló összes cikkünket itt találja.