A Kínai Népköztársaságot sem kímélte a tájfun Tajvan után

Vágólapra másolva!
Hétfőn elérte Kínát a vasárnap Tajvanon keresztülrobogó tájfun. Dél-Kínában újabb áradások indultak meg az intenzív esőzések következtében.
Vágólapra másolva!

A Fanapi tájfun (a tájfun a trópusi ciklon délkelet-ázsiai elnevezése) vasárnap Tajvanon vonult keresztül. Útját a partvidéken szökőár, máshol pusztító szélviharok, árvizek kísérték. Ekkor a legnagyobb széllökések a 200 km/órát is elérték. Hétfőn trópusi viharrá szelídülve elérte Kína délkeleti partvidékét.

Bár a legnagyobb széllökés már "csak" 140 km/óra volt, a csapadék intenzitása semmit nem gyengült. Hong Kong közelében gyors árhullámok vonultak le a tenger felé tartó folyókon, a veszélyes időjárás a számítások szerint szerda reggelig kitarthat. Ebben a térségben amúgy is jóval átlag feletti csapadékot mértek idén a monszunszezon kezdete óta.

A trópusi viharról felvételt készített a NASA Aqua műholdja. A levegő nedvességtartalmát mérő ARIS műszer mérései szerint a legerősebb felhőszakadást szeptember 20-án hajnali 5 óra 11 perckor produkálta a Fanapi a Dél-kínai-tenger fölött (UTC, koordinált világidő, régebbi nevén greenwichi középidő szerint). Az Aqua egyik infravörös felvétele a Fanapiról cikkünk végén látható.


A Bermuda-szigetek sem úszták meg

Ereje teljében, 260 km/órás széllökésekkel haladt a múlt héten a nyílt vízen az Igor, az Atlanti-óceán eddigi legerősebb hurrikánja (a trópusi ciklon amerikai elnevezése). Kissé legyengülve, vasárnap éjszaka ért lakott terület fölé. A Bermuda-szigeteken néhány óra alatt, 160 km/órás széllökéssekkel haladt át. Időnként 8-10 méteres hullámok ostromolták a partokat az óceán feletti, rendezett széláramlás miatt. A károk felmérése még folyamatban van.

Forrás: NASA

A vörössel jelzett foltokban 50 mm csapadék esett a Fanapi tájfunban