Hamis bombával húzott csőbe az FBI egy merénylő-jelöltet

Vágólapra másolva!
FBI-ügynöktől kapott hamis bombát egy Chicagóban élő libanoni férfi, aki merényletet készült elkövetni a városban - írja a New York Times. A titkosügynök azért tettette, hogy segítenk a merénylőnek, hogy bizonyítsa, valóban robbantani akart a férfi. A merényletre készülő libanoni azt hitte, az FBI ügynök fizetni is fog, ha felrobbantják a chicagói baseball-stadiont.
Vágólapra másolva!

Működésképtelen bombát adott az FBI egyik fedett ügynöke egy robbantásra készülő libanoni férfinek, hogy így húzza csőbe a merénylőt - írja a New York Times. A lap szerint az FBI megerősítette, hogy segítettek a gyanúsítottnak a chicagói merénylet-terv kivitelezésében, hogy bizonyíthassák, a férfi valóban robbantani akart.

A 22 éves Sami Samir Hassount vasárnap tartóztatták le, miután elhelyezte az általa bombának hitt hátizsákot a chicagói Wrigley Field baseball-stadion mellett. A 3 éve Chicagóban élő férfit hétfőn tömegpusztító fegyver használatának kísérletével és robbanószer használatának kísérletével vádolták meg.

Az ügyben az FBI szerint közel egy éve kaptak fülest egy névtelen informátortól, aki a merényletet tervező libanoni férfi bizalmába férkőzött, és magnóra vette, ahogy a terveiről beszél. Robert Grant, az ügyért felelős FBI ügynök a New York Timesnak azt mondta, hogy Hassoun egyedül tervelte ki a merényletet.

A libanoni férfi indítékairól az FBI nem számolt be, de azt elmondták, hogy elégedetlen volt Chichago város vezetésével, és szerette volna elmozdítani a pozíciójából a jelenlegi polgármestert. Kezdetben ragaszkodott hozzá, hogy a merényleteinek ne legyenek áldozatai, füstbombákban gondolkodott, de később egyre merészebb terveket kezdett szőni. Az ügyben eljáró ügyészek szerint a férfinek megfordult a fejében az is, hogy egy veszélyes vírust szabadítson a városra, vagy hogy felrobbantsa Chicago legmagasabb felhőkarcolóját, a Willis Towert.

Közvetlenül a merénylet előtt Hassoun barátja, az informátor bemutatta a férfit az FBI fedett ügynökének. Hassoun tőle kapta a hamis bombát, és "azt hitte", hogy a fedett ügynök fizetni is fog neki a robbantásért. Ehelyett azonban a csomag elhelyezése után lecsaptak rá a hatóságok. A chicagói rendőrség közölte: végig a kezükben volt az irányítás.

Nem ez az első alkalom, hogy az FBI beépült ügynökei hamis bombát adtak merényletre készülő embereknek - írja a New York Times. Tavaly egy jordániai férfit tartóztattak le, aki a vád szerint egy dallasi felhőkarcoló mellett akart robbantani, szintén 2009-ben pedig egy férfi az Illinois-i Springfield szövetségi bíróságánál helyezett el hamis pokolgépet. Ugyancsak hamis bombát helyezett el négy férfi 2009 májusában két New York-i zsinagóga mellett: a lap szerint ezek a merénylők mindannyian FBI-ügynököktől kapták a működésképtelen robbanószerkezeteket.