Hiányos bizonyítékok miatt elengedték a bezárt jobbikost

Vágólapra másolva!
Hétfő délután állt a bíróság elé Szegedi Márton, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje, akit vasárnap azért vettek őrizetbe, mert eltávolította a szocialista polgármesterjelölt plakátját. A bíróság azonban nem tudott gyorsított eljárásban dönteni a szabálysértésről, mert a rendőrök nem tudtak elegendő bizonyítékot szolgáltatni, pedig jelen voltak a plakát eltávolításánál.
Vágólapra másolva!

Megszüntette a bíróság Szegedi Márton, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltjének szabálysértési őrizetét, és rendes szabálysértési eljárásban vizsgálja a továbbiakban az ügyet, mert nem voltak meg a gyorsított eljárás feltételei - mondta az [origo]-nak Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője.

Szegedit vasárnap azért vittek be a rendőrök, mert eltávolított egy MSZP-s választási plakátot - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség kommunikációs irodája. A rongálás miatt a politikus gyorsított eljárásban hétfő délután állt bíróság elé, a tárgyalás viszont hamar véget ért, mert nem voltak meg a döntéshez szükséges bizonyítékok. "Nem volt alkalmas az ügy a gyorsított eljáráshoz, mert a rendőrség által bizonyítékként megjelölt felvételt megfelelő eszköz híján nem lehetett lejátszani. A Szegedi által leszerelt választási plakátot lefoglalták ugyan, de nem hozták magukkal, a két intézkedő rendőrnek pedig még a nevét sem jelölték meg, így nem hallgathatta meg őket a bíróság" - sorolta az eljárási hibákat a bírósági szóvivő.

A rendőrök ugyanis jelen voltak, amikor Szegedi Márton vasárnap egy sajtótájékoztató keretében eltávolította a plakátot. Ezt azzal indokolta, hogy a szocialisták felülragasztják a Jobbik plakátjait, tiltakozásképpen saját kezűleg szerelte le egy villanyoszlopról Káli Sándor miskolci MSZP-s polgármesterjelölt plakátját. A rendőrök közben figyelmeztették is Szegedit, az akció után előállították.

A bíróság így végül nem tehetett mást, mint hogy megszüntesse Szegedi szabálysértési őrizetét, amely kedden járt volna le, és nem gyorsított, hanem rendes eljárás keretében foglalkozik tovább az üggyel. A következő tárgyalást október 27-re tűzték ki, a bíróság felszólította a rendőrséget, hogy addig szerezze be a hiányzó bizonyítékokat. A gyorsított eljárásban az új szabályok szerint a rongálás miatt azonnal pénzbüntetést vagy akár elzárást is kiszabhatott volna a bíróság.