Otthonról dolgozó tanár és előadó - a közigazgatás és a távmunka

Vágólapra másolva!
Az osztott távmunka olyan munkakörök esetén is elérhető, melyekről első ránézésre nem is gondolnánk. Munkaszervezési szempontból egy pedagógus, egy önkormányzati pénzügyi előadó vagy akár egy villanyszerelő is lehet távmunkás, a távmunka pedig a versenyszféra mellett a közigazgatásban is előnyöket jelenthetne.
Vágólapra másolva!

A közigazgatásban évek óta kérdés, hogy hogyan tudnának hatékonyabban bánni a erőforrásokkal - mondta az [origo]-nak Déri Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség koordinációs igazgatója. Noha költségtakarékos lenne, nehézséget jelent, hogy a hierarchikus viszonyok miatt gyakran a vezetők nyitottságán, adott esetben elzárkózásán múlik, hogy felmerül e lehetőségként a távmunka.

Katasztrófaesemények esetén a központi közigazgatás működtetésére, az állam működőképességének fenntartására ez lehet az egyik megoldás Déri Tamás szerint; az Egyesült Államokban ennek kidolgozott protokollja van. A magyarországi BKV sztrájk idején a tapasztalatok szerint több közüzem, minisztérium is megszervezte, hogy munkavállalói otthonról dolgozzanak - mondta a koordinációs igazgató.

Távmunkás pedagógus, villanyszerelő

A polgármesteri hivatalokban betöltött munkakörök jó része elvégezhető lenne távolról történő munkavégzés keretében: egy pénzügyi vagy egy családügyi előadó otthon is el tudja végezni a sarokszámok kialakítását. Az adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban Déri elmondta: a bizalmas adatok védelmére megvan a maximális biztonság lehetősége, miközben egy papír az irodából is könnyen kikerülhet.

A pedagógusoknál is adott ez a lehetőség. Szakköröket, korrepetálási feladatokat, közösségi programokat jó hatékonysággal meg lehet szervezni az interneten. Déri szerint ez a klasszikus osztott munkaidő esete: a munkaideje egy részében hagyományosan végzi a munkáját a tanár, kiáll az osztály elé, míg többi feladatát munkahelyétől távol végzi el. Alternatív távmunkásként egy villanyszerelő vagy egy vízvezetékszerelő is dolgozhat. A normál munkavégzése során elvégzi a fizikai munkát, míg az ajánlatkészítés, a nap végi összesítés, vagy az elektronikus levelek megválaszolása munkaszervezési módszerként távmunkának minősülhet.

Új távmunka-ház Nagykőrösön

A távmunka-ház kínálta lehetőségekkel élő cégek vidékre helyeznek bizonyos részmunkákat, például adminisztratív tevékenységeket, adatfeldolgozást, adatrögzítést, telefonos piackutatást vagy call centert. A ház a gyakorlatban egy nyilvánosság elől elzárt munkahely, amely független a munkaadó vállalat földrajzi helyétől és szervezeti felépítésétől, és ahol a munkavállalók informatikai eszközön keresztül tartják a kapcsolatot munkáltatójukkal.

Az osztott, (vagy alternatív) távmunka az, amikor a munkavállaló munkáját a teljes munkaidő nagyobb részében - egy héten több napot, vagy egy hónapban összességben több hetet - otthon végzi el, és a napi kapcsolatot is zömében elektronikus eszközökkel tartja, de bizonyos rendszerességgel megjelenik munkáltatójának munkahelyén is.



Örkényben működik Magyarország első távmunka-háza, ahol egyszerre harminc fő tud munkát végezni. A koncepció úgy épül fel, hogy egy önkormányzat vagy egy kistérség összefog, épít egy házat, ahol létrehoz különböző munkavégzésre helyiségeket, melyeket azután felkínál bérlésre a cégeknek. A munkaadónak megéri, mert egy budapesti iroda fenntartási díjához képest lényegesen olcsóbban tud irodához jutni, emellett a bérek is elmaradnak a fővárosi bérszínvonaltól. A tapasztalatok szerint a távmunkát alkalmazó cégeknél mind költségmegtakarítás, mind hatékonyság szempontjából 20-30 százalékos javulásról érhető el.

A munkavállalók számára a legnagyobb könnyebbséget a lakóhely-munkahely közötti földrajzi távolság minimalizálása vagy megszűnése, valamint az utazásra szánt idő drasztikus csökkenése jelenti. Az Országos Távmunka-ház Program segítségével két új két új távmunka-ház létesülhet a Közép-Kelet-európai régióban. Az egyik Nagykőrösön, a másik a szlovákiai Szőgyénben alakulhat, összesen 45 új távmunkahely kiszolgálásával.