Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hétfőtől bontják a kolontári házakat

Vágólapra másolva!
Az eddig lebontott tíz kolontári ház mellett további 23 lakóházat bontanak le Kolontáron. A munkálatok hétfőn kezdődnek. Az iszapmentéssel vasárnap kell végezniük a kárelhárítónak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan hétfő reggel megkezdik annak a 23 kolontári lakóháznak a bontását, amely a két és fél héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa során megsérült vagy lakhatatlanná vált - tudta meg az MTI tudósítója a kármentési munka irányításában részt vevő dolgozóktól péntek kora reggel.

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársai a nap folyamán összesítik a lakóházak tételes értékbecslését, és a védelmi bizottság múlt vasárnap hozott döntése értelmében legkorábban hétfő reggel megkezdhetik az üresen álló házak bontását. A vörösiszap eltakarítására péntek reggel újabb önkéntesek érkeztek. A korábban kiadott parancs szerint vasárnapra végezni kell az iszapmentesítéssel. Kolontáron eddig tíz házat semmisítettek meg a falut kettészelő védőgát építése miatt.

Közben Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, hogy a szervezet által felügyelt területén valószínűleg még hetekig fenntartják a hónap elején történt iszapömlés miatt elrendelt harmadfokú kárelhárítási készültséget, de nagyobb esőzések esetén sem várható, hogy az igazgatóságnak ismét aktívan be kellene avatkoznia a kiszabadult anyagok hatástalanításába.

Az ajkai zagytározóból október 4-én kora délután kizúdult mintegy 800 ezer köbméter vörösiszap következtében kilenc kolontári lakos vesztette életét, több tucatnyian pedig égési sérülést szenvedtek. Az [origo] cikkeit ide kattintva olvashatja a katasztrófáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről