Csak a jövő héten dönt a végkielégítésekről és az Ab-ről parlament - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Új, a korábbinál kevésbé szigorú javaslatokat nyújtott be az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáról és a végkielégítéseket különadójáról Lázár János, a Fidesz-frakció vezetője a parlament hétfői ülésnapján, de a törvények zárószavazását a jövő hétre tolta a parlament. A hétfői ülés eseményei percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
13:40
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár napirend előtt beszél az Ab-vitáról

Az országgyűlés előzetesen közzétett napirendje szerint már hétfőn este elfogadhatják az Alkotmánybíróság (Ab) jogköreinek korlátozásáról szóló alkotmány- és törvénymódosítást, illetve az Ab által október 26-án megsemmisített végkielégítési különadóról szóló törvényt. Elvileg mindkét javaslat változhat még, de ezeket a módosítókat egyelőre nem nyújtották be. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt, Demokrácia és igazság címen szólal fel, valószínűleg ekkor ismerteti az elképzeléseit.

13:45
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

A módosítók elhalaszthatják a zárószavazást

Lázár János a Fidesz-frakció ülése előtt újságíróknak azt mondta: ha lesznek bizottsági módosító indítványok a különadótörvényhez, illetve az Ab jogkörének korlátozásához, akkor a törvényeket csak a jövő héten fogadja majd el a parlament. Azt nem mondta meg, hogy lesznek-e ilyen indítványok, de több korábbi nyilatkozat is arra utal, hogy igen.

13:50
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Változásokat ígért Lázár a különadóban

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén Lázár azt mondta: a kormány azt javasolja, hogy a nyugdíjba vonulókra ne vonatkozzon a 98 százalékos különadó, a közszolgálati dolgozók esetében pedig emeljék fel 3,5 millió forintra az összeghatárt. A kormány támogatja azt a módosító javaslatot is, hogy ne az év elejétől, hanem 2005-től visszamenőleg legyen érvényes a törvény (a részletekről itt olvashat).

13:55
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

A bizottság nem tárgyalt az Ab korlátozásáról

Az előzetes várakozásokkal szemben nem került napirendre az Ab jogkörének korlátozása az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfő délelőtti ülésén. A bizottság egyik munkatársa szerint Lázár napirend előtt jelenti be, hogyan módosítana az eredeti, az Ab jogköreit jelentősen korlátozó előterjesztésen, majd a testület rendkívüli ülést tart délután, az interpellációk után.

14:05
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

A Máért zárónyilatkozatát olvassa fel Semjén

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) zárónyilatkozatát olvassa fel napirend előtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki szerint a hat év után újra üsszeült értekezlet jelentősége megkívánja, hogy elhangozzon a nyilatkozat a parlamentben is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:13
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Kövér megvonta a szót Semjéntől

Semjén Zsolt túllépte az ötperces időkeretet, ezért Kövér lászló házelnök figyelmeztette, és megvonta tőle a szót. A házelénök emlékeztetett, hogy csak a miniszterelnök felszólalásának nincs időkerete.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:15
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

A Híd-Most pártot hiányolta Schiffer a Máértról

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője üdvözölte a Máért összehívását, de sérelmezte, hogy arra nem hívták meg a szlovákiai Híd-Most pártot.

14:19
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Vonának nem hiányzott a Híd a Máértról

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szintén örült a Máértnak, de szerinte nem gond, hogy arra a híd nem kapott meghívót. Hiányolta ugyanakkor a délvidéki magyarok szervezeteit, illetve a Székely Nemzeti Tanácsot.

14:23
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár: A bölcsek köve nincs a birtokunkban

Megkérem a költségvetési, illetve az alkotmányügyi bizottságot, hogy segítsenek korrigálni a javaslataimat - mondta napirend előtt Lázár János Fidesz-frakcióvezető, aki szerint az elmúlt tíz nap vitája alapján be kell ismernie, hogy "a bölcsek köve nincs a birtokunkban". Lázár ismertette azokat a módosításokat, amelyeket az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén elmondott a különadóról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:27
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár nem kötné a népszavazáshoz az Ab jogkörét

Meggyőződésem, hogy a többségi demokrácia elvét kell érvényesíteni, de mérlegeltem a felvetéseket - mondta Lázár, aki azt javasolja, hogy ne kössék össze a népszavazási tiltott kérdésekkel az Ab jogkörét. Az eredeti előterjesztés szerint az Alkotmánybíróság nem ítélkezhetett volna olyan kérdésekben, amelykről népszavazást sem lehet tartani: elsősorban kötségvetési- és adótörvényekről. Lázár új javaslata szerint korlázoznák ugyan az Ab jogkörét, de a testület továbbra is vizsgálhatná, hogy a költségvetési- és adótörvények nem sértenek-e alkotmányos alapjogokat.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YjbC4n4ZUpGf1Lat
14:30
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Navracsics szerint jogállami megoldást találtak

A kormány nevében Navracsics Tibor reagált Lázár szavaira. Szerinte a frakcióvezető megfelelő, jogállami megoldást talált. Bírálta ugyanakkor az ellenzéket, főként az MSZP-t, mert szerinte nem a jogállamot védték, hanem a saját maguk által kifizetett végkielégítéseket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:35
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Scheiring: A Kóka-Gyurcsány kottából játszik a kormány

A kormány a 2011-es költségvetés készítésénél a Kóka-Gyurcsány-Bajnai kottát használta - bírálta a kormány terveit Scheiring Gábor, az LMP képviselője, aki hiányolta a munkahelyteremtést, illetve kifogásolta a közszféra leépítését. Scheiring szerint a jelenlegi kormány abban is hasonlít az előzőre, hogy az alkotmányosság fölé helyezi magát, úgy próbálja befoltozni a saját maga által ütött lyukakat. A képviselő bírálta azt is, hogy miközben a kormány megemeli a nyugdíjjárulékot, 10 milliárd forintot ad a debreceni futballstadionra. 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:50
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Vona szerint a Jobbik programját másolja a kormány

Vona Gábor napirend előtt kért szót, hogy elmondja: a kormánypártok a Jobbik választási programjának pontjait nyújtják be sajátjukként. Szerinte ezek közé tartozik az is, hogy a kormány a MÁÉRT ülésén keleti fordulatról beszélt. A Jobbik elnöke szerint Törökország is Magyarország stratégiai szövetsége lehetne, és a kormánynak felül kellene vizsgálnia az arab országokkal való viszonyát is. Vona arra is felszólította a kormányt, hogy hívják haza a magyar katonákat Afganisztánból.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:55
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Németh: Nyugati zászló alatt haladunk keletre

Németh Zsolt államtitkár szerint a Jobbik "még nagyon nem alakult meg", amikor magyar-magyar csúcstalálkozó volt, és amikor megalakult a MAÉRT. "Lehet, hogy ez önöknek új volt, de nekünk nem volt az" - válaszolta Vonának a kettős állampolgársággal kapcsolatban is. A keleti fordulattal kapcsolatban Németh a miniszterelnököt idézte: azt mondta, a keleti fordulat nyugati zászló alatt halad, így a kormány álláspontja sem a Déli Áramlattal, sem a Nabuccoval kapcsolatban nem változik meg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:04
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány és a keresztény értékek

Az utolsó napirend előtti felszólaló Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője volt, aki arról beszélt, hogy a kormány törekvései mennyire felelnek meg a keresztény értékrendnek. Felszólalására a kormány részéről nem akart senki reagálni.

15:09
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Levették a napirendről az Alkotmánybírósággal kapcsolatos javaslatokat

Az országgyűlés nagy egyetértésben, nem és tartózkodás nélkül megszavazta, hogy a költségvetés vitájánál eltérjenek majd a napirendtől. Leszavazták a Jobbik javaslatát, és kézfelemeléssel megszavazták a napirendet. A Fidesz javaslatára levették a napirendről az Alkotmánybíróság jogkörének módosításával kapcsolatos javaslatokat, így azokat a mai ülésen nem tárgyalják.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:10
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatok sorsáért aggódik az MSZP

Az önkormányzatok kötvénykibocsátásának veszélyeiről interpellálta a kormányt Pál Tibor szocialista képviselő, aki arra kíváncsi, segíti-e a kormány jövőre az eladósodott, bajba jutott önkormányzatokat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mesterházy Attila, az MSZP frakicóvezetője telefonál az ülés közben

15:20
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány szerint nincsenek veszélyben az önkormányzatok

Tállai András belügyminisztériumi államtitkár szerint az MSZP és az előző kormányok felelősek az önkormányzatok nehéz helyzetéért. Szerinte alig van olyan önkormányzat, amely működési költségekre használta el a kötvénykibocsátásból származó bevételt. A kormány szerint a kötvénykibocsátás nem veszélyezteti az önkormányzatok működését. Mindettől függetlenül ha lesz gond, a kormány rendezési tervet fog készíteni.

A választ Pál Tibor nem, de az országgyűlés elfogadta.

15:22
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Fónagy János megnyugtatta a fideszes képviselőket

Kormánypárti képviselő, a fideszes Kocsis Máté interpellálja a nemzeti fejlesztési minisztert. A VIII. kerületi polgármester azt szeretné tudni, mit fog tenni a kormány annak érdekéen, hogy visszaszerezze az Orczy-kert területének azokat a részeit, amelyekre a BKV nevére jelzálogot jegyeztek be a földhivatalnál. Kocsis felszólalásának elején sok kormánypárti képviselő elhagyta az üléstermet.

A kormány részéről Fónagy János államtitkár válaszolt, és igyekezett megnyugtatni a képviselőt, hogy a kormány komplex módon próbálja kivizsgálni az ügyet, és ha személyi felelősség felmerül, akkor megteszik a szükséges lépéseket. "Megnyugvással veszem tudomásul az államtitkár úr válaszát" - válaszolta Németh Zoltán, aki Kocsissal együtt jegyezte az interpellációt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:28
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Külföldiek tartanak hamis történelem órát a Hősök terén a Jobbik szerint

A jobbikos Zakó László szerint nyáron sok külföldi csoportnak külföldi idegenvezetők mutatják meg Budapestet, így elveszik a munkát a magyar idegenvezetők elől, és nagy adóbevétel-kiesést okoznak az államnak is. A képviselő nem elégedett azokkal a büntetésekkel sem, amelyeket a rajtakapott külföldi idegenvezetők kaphatnak. Zakó azt szeretné tudni, "meddig tűrjük még a külföldi idegenvezetők hamis történelem óráit például a Hősök terén"?

15:33
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Szigorúbb büntetést készít elő a kormány a szabálytalankodó idegenvezetőknek

Nem igaz, hogy a hatóságok nem ellenőrzik a külföldi idegenvezetőket - válaszolta Zakó Lászlónak Czomba Sándor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára. Czomba szerint a magyar szabályok összhangban vannak az Európai Uniós előírásokkal, a büntetések megemeléséről pedig más tárcákkal egyeztetve készítenek előterjesztést.

Zakó László a választ nem fogadta el, de a parlament igen.

15:38
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Az LMP-nél panaszkodnak a magyar beszállítók

Vágó Gábor LMP-s képviselő levelet kapott a nagy áruházláncoknak dolgozó magyar beszállítóktól. A levélben állítása szerint azt írják, hogy a láncok mégis velük fogják megfizettetni a szektorra mért válságadót. Vágó arra kíváncsi, hogyan fogja megvédeni a kormány a magyar beszállítókat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:40
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Különadó a beszállítóktól szerzett bevételre

A jogszabályok tiltják, hogy az áruházláncok áthárítsák a válságadót, és az áru beszállítmányozásáért pénzt kérjenek - mondja Czomba Sándor államtitkár. A kormány ezen túl amit tudott, már megtett, amit tudott az államtitkár szerint, például különadót kell fizetni azok után a bevétek után, amelyeket a beszállítóktól szednek be az áruházak.

15:45
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc megérkezett az ülésterembe

Az interpellációk közben megérkezett az ülésterembe Gyurcsány Ferenc szocialista képviselő, aki pénteken jelentette be, hogy azonnali kérdést szeretne intézni Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:55
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Étrendkiegészítőket tesztelt a Jobbik

A Jobbik élelmiszer-kommandója kipróbált olyan egészségjavítóként árult készítményeket, amelyeknek kártékony hatásuk van - mondta Z. Kárpáti Dániel. A jobbikos képviselő szerint a kormánynak hatékonyabban kellene fellépnie a hamisított étrendkiegészítőkkel szemben.

Szócska Miklós államtitkár szerint az az anyag, amiről Z. Kárpáti beszélt, nem étrendkiegészítő, hanem vegyszer. Ettől függetlenül arra bíztatja a képviselőket, hogy jelentsék be, ha hamisított étrendkiegészítőt találnak.

16:01
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Gyógynagyhatalom vagyunk a Jobbik szerint

Z. Kárpáti az államtitkár válaszának szándékát elfogadta, de magát a választ nem. A képviselő a viszontválaszra rendelkezésére álló időt arra használta, hogy elmondja, szerinte gyógynagyhatalom vagyunk, és a hamis étrendkiegészítőkön kívül létezik egy a kollektív nemzeti tudatból eredeztethető gyógyító erő is.

A parlament elfogadta az államtitkár válaszát.

16:05
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Már a kocsmák is bezárnak vidéken

A kis- és középfalvak sorsáért szólalt fel Endrésik Zsolt jobbikos képviselő, aki szerint szabályos falurombolás zajlik, a kisfalvak ellehetetlenülnek, szerinte a válság legbiztosabb jele, hogy már a kocsmák is bezárnak. Azt kérdezi a vidékfejlesztési minisztertől, hogy mit tesz a kormány ennek a folyamatnak a megállításáért.

A kormány nevében válaszoló államtitkár szerint a kormánynak komplett programja van a kisfalvak megmentésére. Válaszát a jobbikos képviselő nem, de a parlament elfogadta.

16:13
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

"Miért fél, miniszterelnök úr?"

Miért fél miniszterelnök úr? címmel akart kérdést feltenni a miniszterelnöknek Gyurcsány Ferenc szocialista képviselő. Orbán Viktor jelenleg nincs az ülésteremben, válaszadónak Navracsics Tibort jelölte ki, de Gyurcsány Ferenc azt mondta, inkább megvárja, amíg Orbán Viktor tud válaszolni. A miniszterelnöknek a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia Gyurcsány kérdésére. Gyurcsány előtt egy másik szocialista képviselő is kérdezni akart Orbán Viktortól A kormány mindent visz? címmel, de ő sem fogadta le Navracsicsot, ezért a kérdést sem tette fel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

16:25
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Szőcs kérdés nélkül is válaszolt volna

Zagyva György Gyula az ópusztaszeri nemzeti emélkpark állami támogatásával kapcsolatban jelentkezett kérdésre. A nemzeti fejlesztési miniszter Szőcs Géza államtitkárt jelölte ki válaszadónak. A teremben ülő ellenzéki képviselők nevetve fogadták, hogy a kérdés még el sem hangzott, de az államtitkár, kezében papírral már felállt, és mikorfonját kezdte szerelni a válaszhoz. Később azzal magyarázta bakiját, hogy a kérdés lényege már a címéből is kiderült, ő pedig "azonnali válaszra" készült.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:30
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

"Semmiben nincs vita köztünk"

"Semmiben nincs vita közöttünk" - mondta aztán Zagyva György Gyulának. Szerinte az emlékpark önkormányzati fenntartásban van, de jelentősége ezen jóval túlmutat. A kormány támogatandónak tartja a felvetett kérdést - mondta.

Zagyva ezek után azt kérdezte, pontosan mennyivel akarják támogatni az emlékparkot. Szőcs azt mondta, az emlékpark támogatása már szerepelhet a következő évi kötségvetésben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:31
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Kiosztották Lázár javaslatait a bizottságban

Megkezdte rendkívüli ülését az alkotmányügyi bizottság. Az ülés elején kiosztották a Lázár János által javasolt módosításokat. E szerint az Ab csak akkor semmisítheti meg a költségvetésről, adókról, illetékekről és járulékokról szóló jogszabályokat, ha az sérti az élethez, emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelmét, a gondolat- és lelkiismereti- és vallásszabadsághoz fűződő jogot.

16:34
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer a tulajdon védelmét hiányolja Lázár javaslataiból

Schiffer András szerint a módosító javaslat előrelépést jelent, de hiányolja belőle a tulajdon védelmét. Azt mondta: ha valaki törvény alapján kap valamilyen összeget, például végkielégítést, akkor azt nem szabad egy másik törvénnyel elvonni.

16:35
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Biodiverzitás-stratégiát szeretne az LMP

Egy biodiverzitásról nemrégiben tarott világkonferenciával kapcsolatban kérdezte a kormányt az LMP-s Jávor Bendek arról, milyen konkrét terveik vannak. Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár szerint a következő hónapkban az Európai Unió is stratégiát alkot a biodiverzitás témájában, ezt a magyar elnökség alatt fogják elfogadni. Jávor szerint arra is szükség lenne, hogy saját stratégiát alkosson a kormány. "Egyértelmű elkötelezettségre lenne szükség" - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az LMP frakciója az interpellációk alatt

16:40
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

A tulajdonjogot félti a kormánytól az MSZP

A Fidesz azt a látszatot kelti, hogy van benne demokratikus érzület, de ez nem igaz, az Ab korlátozást jó előre eltervezték - bírálta Lázár javaslatát Bárándy Gergely MSZP-s képviselő az alkotmányügyi bizottság ülésén. Bárándy azt is kifogásolta, hogy nincs benne a módosító indítványban a tulajdon védelme. "Önök valószínűleg nem az emberi méltóságot, hanem a tulajdonjogot fogják megsérteni, és sértik máris" - mondta.

16:42
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbiknak nem tetszik Lázár javaslata

Kettőt előre, egyet hátra - mondta Lázár János javaslatáról Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője az alkotmányügyi bizottságban. Gaudi-Nagy szerint a Fidesz eljárása a pártállami rendszerre emlékeztet, amikor 100 százalékos áremelést jelentettek be, majd mindenki örülhetett a kisebb áremelésnek. A Jobbik képviselői tartózkodni fognak.

16:44
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Börtönökben varrják majd a rendőrök egyenruháját

Kocsis Máté azt kérdezte a belügyminisztériumtól, hogy milyen terveik vannak a börtönökben fogva tartottak foglalkoztatására. Példaként említette, hogy varrhatnának egyenruhákat. Kontrát Károly államtitkár azt mondta, a jövőben 3,8 milliárd forint értékben akarnak egyenruhát rendelni a rendőröknek és más belügyminisztériumi dolgozóknak, ezeket a börtönökben fogják elkészíteni, és reméli, hogy így "szép, egységes" egyenruhát kapnak a rendvédelmi szervek.

16:50
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Még mindig a különadó áthárítása a téma

Az MSZP-t még mindig az aggasztja, hogy a szolgálatók át fogják hárítani a különadót a fogyasztókra, Józsa István szocialista képviselő most azt kérdezte, hogyan akarja megakadályozni a kormány, hogy az energiaszektor továbbhárítsa az adót a fogyasztókra. A kormány részéről Czomba Sándor államtitkár elismételte a korábbi, hasonló témájú válaszát: az áthárítást törvények tiltják, és a kormány minden lehetséges eszközzel figyelni fogja ezt.

16:54
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Magyar könyvvizsgálókra bízná a közpénzeket a Jobbik

A jobbikos Nyikos László szerint amíg az üzleti szférában megszokott és elfogadható, hogy nemzetközi könyvvizsgáló cégek auditájanak cégeket, jó lenne, ha a közpénzek költését magyar könyvvizsgálók vizsgálnák. Czomba Sándor államtitkár szerint nem részesítik előnyben a nemzetközi cégeket, semleges elbírálás van.

Nyikos szerint pontosan ezeket a szabályokat kellene megvalósítani úgy, hogy a magyar könyvvizsgálók jussanak lehetőséghez.

16:55
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár is fizet különadót

Lehet, hogy nekem kell majd a legtöbbet fizetnem - mondta az alkotmányügyi bizottság ülésén Lázár János, aki saját bevallása szerint kétszer is kapott szabadságmegváltást a hódmezővásárhelyi önkormányzattól. Ezt a pénzt állítása szerint jótékony célra fordította, de most majd különadót is fizetnie kell utána.

16:58
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Szerdán dönt az Alkotmánybíróság sorsáról a parlament

19 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 3 tartózkodással támogatta az alkotmányügyi bizottság Lázár János módosítóit. A parlament plenáris ülése szerdán szavaz a módosítókról, a törvényjavaslatok zárószavazása jövő héten kedden lesz.

17:10
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Jövőre kapnak pénzt a kórházak

A parlament az azonnali kérdések után áttért a kérdések tárgyalására. A szocialista Sós Tamás a nemzeti erőforrás minisztertől kérdezte, hogy kapnak-e az év végén forrásokat a kórházak, és mire számíthatnak a Heves megyei kórházak. Szócska Miklós nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár szerint a 2011-es év a fenntartható átrendeződés éve lesz. A Heves megyei kórházak is arra számíthatnak, hogy átláthatóan osztják majd el a kórházak között a rendelkezésre álló többlettámogatásokat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szócska Miklós államtitkár

17:20
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Jobb levegőt vár a kormánytól az LMP

Szilágyi László az LMP képviselője az elmúlt napokban országszerte mért magas légszennyezettség miatt azt kérdezte a kormánytól, hogy korszerűsítik-e a mérőrendszereket, és mit tesznek azért, hogy javuljon a levegő.

Ángyán József államtitkár szerint a mérőrendszer jó, a levegő minőségét pedig komplex programok megalkotásával akarja a kormány hosszabb távon javítani.

17:25
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Kétsávos lesz a 21-es főút

A fideszes Székyné Sztrémi Melinda kérdésének címe az, hogy Van-e lehetőség a 21. számú főút fejlesztésére?, de a kormánypárti képviselő választ sem várva már a felszólalásában megdicsérte a kormányt azért, mert foglalkozik ezzel a kérdéssel. Fónagy János is megnyugtatta, hogy el fog készülni az út.

17:25
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Még mindig nem mond részleteket a kormány a nők nyugdíjazásáról

Az MSZP-s Neményi András arra szeretne választ kapni, hogy mikor, milyen feltételekkel mehetnek majd nyugdíjba azok a nők, akiknek megvan a 40 év munkaviszonyuk. A képviselő szerint a kormánynak már több kérdést feltettek ebben a kérdésben, és mindig kitértek a konkrét válasz elől, ezért a képviselő a pontos feltételekre kíváncsi.

Soltész Miklós államtitkár szerint a költségvetésben már benne van ennek a lehetősége, és "be is fogjuk vezetni", a részleteket a nemzetgazdasági minisztérium dolgozza ki. "Számíthatnak a hölgyek erre az ígéretünkre" - mondta Szócska.

17:35
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Ha szól Albertirsa, épülhet elkerülő út

Az Albertirsát déli irányban elkerülő déli út megépítéséről érdeklődött a fejlesztési minisztériumtól Korondi Miklós, a Jobbik képviselője, szerinte ezt a már régóta szorgalmazza a város. Fónagy János államtitkár szerint a problémát eddig egyetlen illetékes szervnél, így a minisztériumnál sem jelezte Albertirsa, így nem is tudtak róla. Azt javasolta, hogy hivatalos úton keressék meg az érintett hivatalokat, a kormány pedig minden lehetséges eszközzel segíteni fogja az út megépítését.

17:45
november 08, 2010
Vágólapra másolva!

Szünet

A kérdések után az elnök 15 perc szünetet rendelt el, a parlament öt órakor a napirendi pontok tárgyalásával folytatja a munkát. Percről percre közvetítésünk ezzel véget ért.