Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mínusz húsz fokra hűlt Finnországban a levegő

Vágólapra másolva!
Finnország északi részén a hét első napjaiban hajnalonként -20 fok alá csökkent a hőmérséklet. Elsősorban Lappföldön volt nagy hideg. A hét közepétől a havazás is visszatér a kontinens északi vidékére.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt vasárnap óta a Finnország és Svédország északi részén elhelyezkedő Lappföldön -20 fok alá csökken a hőmérséklet hajnalonként, sőt néhol -24 fokot is mértek. A folyók, tavak nagyrészt befagytak, és ez várhatóan április közepéig így is marad. Egy hete erős hidegfront vonult át a kontinens északi vidékén kisebb havazással, majd ezt követően egy anticiklon épült fel a térség felett. Az anticiklon hatására kiderült az ég, leállt a szél, a száraz levegő éjszakánként erősen lehűlt. A húsz fok alatti hajnali hideghez a néhány centis hótakaró is kellett, amely hőszigetelő rétegként viselkedve megakadályozza a felszín közeli légkör és a talaj alsóbb, melegebb rétegei közötti hőcserét.

A hét közepén az anticiklon fokozatosan leépül, és egy ciklon hatására enyhülés és újabb havazás kezdődik Lappföldön. A tél egyébként a Skandináv-félsziget déli részét is elérte, kedden Stockholmban havazott, szerdán Oslóban kezdődött hóesés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről