Szavazási káoszban ment át Lázár ötlete a parlamentben

Orbán Viktor, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, országgyűlés, parlament, az Alkotmánybíróság jogait korlátozó javaslat szavazása
Vágólapra másolva!
Szavazási zűrzavar után engedte át a parlament házbizottsága azt a Lázár János fideszes frakcióvezető kezdeményezésére benyújtott javaslatot, amely az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről szól. A javaslat a parlament szerdai szavazásán az első adatok szerint nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget, ehhez egy szavazat hiányzott. A házbizottság szerint azonban négy fideszes képviselő időben jelezte, hogy probléma volt szavazógépével, ezért az ő szavazatukat is beszámították.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az országgyűlés azt a törvénymódosító javaslatot, amelyet Lázár János fideszes frakcióvezető kezdeményezésére, a kormány támogatásával a parlament alkotmányügyi bizottsága nyújtott be a parlamentnek az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről. A döntést egy zavaros szavazás és a házbizottság emiatt összehívott ülése előzte meg.

A kormány által is támogatott módosító indítványra ugyanis a szavazás első adatai szerint 257 képviselő szavazott igennel - 96-an nemmel, ketten tartózkodtak -, ami kevesebb, mint az összes képviselő kétharmada (258 szavazat), pedig a javaslat elfogadásához ennyi szavazat kellett volna. Az ellenzék nagy tapssal fogadta ezt az eredményt, a kormánypárti frakciókból azonban egyből jelezték, hogy több képviselőjüknek sem működött a szavazógépe.

A szavazás után összehívott rendkívüli házbizottsági ülés végül úgy döntött, figyelembe veszik még négy fideszes képviselő szavazatát, akik már az eredmény kihirdetése előtt jelezték, hogy nem működött a szavazógépek - jelentette be a házbizottsági ülés után a parlamenti ülést levezető jobbikos Balczó Zoltán. Szűcs Lajos jegyző ismertette a házszabály egy korábbi értelmezését, amely szerint a házbizottságnak lehetősége van módosítani a tévesen kihirdetett szavazási eredményt. A módosított eredmény szerint 261 igen szavazattal fogadták el a módosítást.

Mi ez a javaslat?

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője október végén úgy módosította volna az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvényt, hogy a testület ne dönthessen olyan kérdésekben, amelyekben nem lehet népszavazást tartani (ilyenek a költségvetést érintő jogszabályok és az adótörvények). A javaslatot Lázár az után vetette fel, hogy az Alkotmánybíróság elutasította az egyes végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt.

Az ellenzéki, civil és kormánypárti kritikák után Lázár módosító indítványt kezdeményezett. A parlament alkotmányügyi bizottsága által benyújtott - Lázár alkotmánymódosító javaslatát módosító - indítvány szerint az Ab csak akkor semmisítheti meg a költségvetésről, adókról, illetékekről és járulékokról szóló jogszabályokat, ha azok sértik az élethez, emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelmét, a gondolat- és lelkiismereti- és vallásszabadsághoz, illetve a magyar állampolgársághoz fűződő jogokat. Erről a módosító indítványról szavaztak szerdán a képviselők.

A fideszesek szerint szabálytalan volt Balczó akciója

Révész Máriusz fideszes képviselő az [origo]-nak a házbizottsági ülés vége előtt azt mondta, hogy már jóval a szavazás előtt jelezte három párttársa, hogy nem működik a szavazógépe. Révész szerint a három képviselő Bohács Zsolt, Jakab István és Kapus Krisztián volt. Révész hozzátette, Meggyes Tamás is azt állítja, hogy jelentkezett, de őt személyesen nem látta.

Révész szerint a szocialisták állítják, hogy Meggyes nem is volt benn a teremben a szavazáskor. Répássy Róbert fideszes képviselő tudósítónknak azt mondta, hogy a mellette ülő Meggyes Tamás azt állította, nem tudott szavazni, mert a gép azt írta ki, hogy "belépés".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egy jelentkező fideszes - Bohács Zsolt - Több képért kattintson a fotókra!

Révész szerint az ülést vezető jobbikos Balczó Zoltánnak meg kellett volna kérdeznie a jelentkező képviselőket, hogy miként akarnak szavazni, de ezt nem tette meg, hanem kihirdette az eredményt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Két jelentkező fideszes - Tamás Barnabás

A Fidesz frakció egyik névtelenséget kérő tagja az [origo]-nak azt mondta, a saját szemével látta, hogy Jakab István már a szavazás eredményének kihirdetése előtt jelezte, hogy rossz a gépe, de szerinte nem ő volt az egyetlen jelentkező kormánypárti képviselő, aki már a szavazás közben észlelte és jelezte, hogy nem működik a gépe. Szerinte Balczó Zoltán hibázott, amikor anélkül, hogy körbenézett volna az ülésteremben, sietve kihirdette az eredményt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Három jelentkező fideszes - Jakab István

A szavazási adatokból az derül ki, hogy két fideszes képviselő, Tarlós István főpolgármester és Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár nem volt jelen a szavazáson.

Tapsolt az ellenzék

A döntést az ellenzéki frakciók tapssal fogadták, amikor az elnöklő Balczó Zoltán kihirdette, hogy a parlament az indítványt elutasította. Ezután több fideszes képviselő jelezte, hogy nem működött a szavazógépe, és kérte szavazata beszámítását. Balczó a szavazás előtt épp ennek elkerülése érdekében ellenőriztette a gépeket a képviselőkkel. Ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a fideszesek közül többen bent sem voltak a szavazáskor.

Balczónak többször is fegyelmeznie kellett az ellenzéki képviselőket, akik közül többen azt kiabálták: "Most jött be!" Azt kifogásolták, hogy azok a képviselők, akiknek állítólag nem működött a szavazógépe, nem is voltak a teremben a szavazás pillanatában. Az MSZP-s Tóbiás József kezdeményezésére hívta össze Balczó a házbizottság rendkívüli ülését. Tóbiás szerint a házszabály egyértelmű: kihirdetett döntést nem lehet utólag módosítani, aki pedig nem nyomott gombot, az nem szavazott.

A parlament nem sokkal dél előtt, a házbizottsági ülés után elfogadta az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításához benyújtott, szintén Lázár javaslatain alapuló bizottsági módosító indítványt is. Ekkor már mindenkinek működött a szavazógépe: 261 képviselő szavazott igennel, 100-an nemmel. A nagy összegű végkielégítések 98 százalékos különadójához benyújtott bizottsági módosító indítványt 303 képviselő támogatta, csak az MSZP-sek és a független Szili Kalatin szavaztak nemmel. A szerdán megszavazott módosító javaslatokkal megváltoztatott törvényjavaslatokról a zárószavazást jövő héten tartják.