Szerdán szavaz a visszamenőleges különadóról a parlament

Vágólapra másolva!
Mindössze egyórás ülést tart szerdán az országgyűlés. Szerdán azokról a módosító javaslatokról szavaznak, amelyek lazítottak a 98 százalékos különadóról, illetve az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről szóló javaslatokon.
Vágólapra másolva!

Mindössze egyórás ülést tart szerdán az országgyűlés: a napirend előtti felszólalásokon kívül csak a Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének indítványaihoz benyújtott módosító javaslatokról szavaz az Országgyűlés.

A szerdai ülés fél tízkor kezdődik és a tervezett napirend szerint egy órával később már be is fejeződik. Az eredeti tervek szerint a héten kétnapos ülést tartott volna a parlament, a szerdai ülés összehívásáról a házbizottság hétfői rendkívüli ülésén döntött.

A Fidesz frakcióvezetőjének jelenleg három olyan javaslata van a parlament előtt, amelyet azután nyújtott be, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) október végén megsemmisítette a 2 millió forint feletti végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló jogszabályt. Lázár eredeti javaslata úgy korlátozta volna az Ab jogkörét, hogy azok a kérdések kerüljenek ki az Ab hatásköréből, amelyekben nem lehet népszavazást tartani. Lázár emellett változatlan formában újra benyújtotta a különadóról szóló törvényt is.

A javaslatot nemcsak az ellenzéki pártok, illetve független jogi szakértők kifogásolták, hanem többen kritizálták a Fidesz parlamenti frakciójában is. Végül a kritikák miatt, az eredeti tervekhez képest módosult az Ab jogkörének szűkítéséről, illetve a 98 százalékos különadóról szóló javaslat is. Lázár hétfőn jelentette be, hogy a 98 százalékos különadó esetében a 2 milliós összeghatárt a nem vezető munkavállalók esetében emeljék fel 3,5 millió forintra, az összeghatárba pedig nem számítana bele a szabadságmegváltás. A különadót az új változat szerint azonban már a 2005. január 1-e után kifizetett juttatások után kellene megfizetni az érintetteknek.

Az Ab jogkörének korlátozásán pedig úgy lazítana a parlament alkotmányügyi bizottsága által jegyzett javaslat, hogy Ab csak akkor semmisítheti meg a költségvetésről, adókról, illetékekről és járulékokról szóló jogszabályokat, ha azok sértik az élethez, emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelmét, a gondolat- és lelkiismereti- és vallásszabadsághoz fűződő jogot. Az alkotmánybírósági vizsgálatra lehetőséget adó jogok közé nem került be a tulajdon védelme, ezért az LMP és MSZP Lázár új javaslatát is támadta hétfőn.