Megtorpedózott törvénnyel folytatódik a kormánypárti oktatási háború

Pokorni Zoltán a parlamentben
Vágólapra másolva!
Nyáron a parlament egy új törvényben írta elő, hogy a felsőoktatási felvételikhez kötelező lesz egy emelt szintű érettségi megszerzése. A fideszes Pokorni Zoltán által javasolt, egyhangúlag elfogadott törvény részletes szabályait október végéig kellett volna kidolgozni. A szabályok kidolgozása helyett azonban az oktatási államtitkár a költségvetési törvényben módosítani szeretné a jogszabályt. Pokorni az elmúlt hetekben többször bírálta az államtitkárság felsőoktatási terveit. Hétfőn Pokorni és Hoffmann találkoztak, és utána közölték, látnak esélyt a megegyezésre, mert a célokban egyetértenek.
Vágólapra másolva!

Újabb ponton ütközik egymással Hoffmann Rózsa (KDNP) oktatási államtitkársága és Pokorni Zoltán (Fidesz), a parlament oktatási bizottságának elnöke. Múlt héten a költségvetési salátatörvénybe bekerült az oktatási államtitkárság javaslatára egy, még a nyáron elfogadott törvény módosítása.

A Fidesz terve a választások előtt az volt, hogy az egyetemi és főiskolai felvételikhez kötelezően előír legalább egy emelt szintű érettségit - jelenleg ugyanis középszintű érettségivel is bele lehet jutni a felsőoktatási szakok legnagyobb részébe. Az [origo]-nak a párt egyik oktatáspolitikusa, Sió László már januárban arról beszélt, hogy egy emelt szintű érettségi kötelezővé tételét tervezik. Ezután Pokorni Zoltán és Pósán László fideszes oktatáspolitikusok idén júniusban nyújtottak be erről törvényjavaslatot a parlamentnek.

A javaslat szerint a jövőben legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit kell tenni a felvételihez. A jogszabály szerint egy október 30-áig elfogadott kormányrendelet határozza meg, hogy melyik szakra, mely tárgyból követelik meg az emelt szintű érettségit. A szabályok a 2013-as felvételikre lesznek először érvényesek - olvasható a szövegben. A törvényt július 5-én fogadta el a parlament, ellenszavazat nélkül: 351 képviselő szavazott mellette, és csak az LMP frakciója tartózkodott. Hoffmann Rózsa, aki a KDNP-frakcióban ül, nem szavazott, vagy nem volt jelen az ülésteremben. Ugyanakkor korábban megszavazta Pokorni javaslatának részletes vitára bocsátását.

Hagyták elmúlni

A javaslat azonban ezután elakadt, a kormányrendelet máig nem született meg, pedig a törvényben foglalt határidő október 30-a volt. Közben viszont nyilvánosságra hozták a felsőoktatási törvénynek az oktatási államtitkárság által kidolgozott koncepcióját, amely szerint nem egy, hanem két emelt szintű érettségi lesz majd kötelező a felvételikhez.

Az [origo] megkérdezte az államtitkárt, miért szerepel a koncepcióban egy helyett rögtön két emelt szintű érettségi előírása, és miért nem készítették el a törvény rendelkezésének megfelelően a kormányrendeletet. Hoffmann azt mondta, szakértői csoportjával régóta úgy gondolják, hogy az érettségit új alapokra kell helyezni, át kell alakítani, többek között a követelményrendszerét is. "Felmerült, hogy ha a nyáron elfogadott törvényt életbe léptetjük, az óriási fizikai és anyagi energiákat köt le, miközben csak egy tanévre lesz érvényes" - fogalmazott arra utalva, hogy utána életbe lépnének az általuk kidolgozott új szabályok. Hoffmann szerint a Pokorniék által benyújtott, "kétségtelenül javító szándékú" törvény költségigénye több, mint kétmilliárd forint lett volna.

Hoffmann azt mondta, a költségvetést megalapozó salátatörvényben módosítják a nyáron elfogadott törvényt. A módosítás a kérdés rendezését a "megalkotandó közoktatási törvények" hatáskörébe utalja. Ez lényegben azt jelenti, hogy a nyáron elfogadott törvény rendelkezéseit soha nem hajtják végre, ehelyett az oktatási államtitkárság akaratának megfelelően alakítják át az érettségi rendszert.

A fokozatosság hívei

Pokorni Zoltán az [origo]-nak "megdöbbentőnek" nevezte az eljárást, azt állította, hogy az [origo]-tól értesült arról, hogy a salátatörvényben módosítják az általa javasolt törvényt. "Ezt a törvényt a nyáron egyhangúlag fogadta el a parlament" - mondta Pokorni és hozzátette, nem érti, hogy miközben az államtitkárság hangoztatja a vele való egyeztetési szándékát, ezt a módosítást "titokban tartva" lépi meg. Pokorni kijelentette, úgy tudja, hogy az oktatási államtitkárság is a fokozatosság híve, ezért nem lenne rossz, ha nem egyből két emelt szintű érettségit írnának elő. "Ha ezt is halogatjuk, akkor nem tudom, mikor akarunk munkához látni" - mondta az érettségi és felvételi rendszer átalakításáról.

Pokorni az elmúlt két hétben többször nyíltan kritizálta az államtitkárság felsőoktatási elképzeléseit, majd a múlt héten nyilvánosságra hozott felsőoktatási koncepcióját is. Pokorni többek között működésképtelennek nevezte a javaslatot, és azt állította, hogy az államtitkárság előzetesen nem egyeztetett arról a Fidesz szakpolitikusaival. Hoffmann Rózsa ugyanakkor az [origo]-nak kijelentette, Pokorni csupán "egyetlen áramlatot" képvisel a Fideszben, és szerinte nem igaz, hogy elmaradt az egyeztetés, ugyanis a koncepció kidolgozásában a Fidesz "teljes oktatáspolitikai műhelye" részt vett.

Megegyeztek egymással egy hétfői találkozón

Pokorni Zoltán hétfőn találkozott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel, Hoffmann Rózsával és Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral. A találkozón ott volt Sió lászló, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője és Béres István szakértő is.

Pokorni a találkozó után azt mondta az MTI-nek, hogy sikerült megállpodniuk a közös célokban, és a felsőoktatás átalakításának alapelveiben. Ennek szövegét még a héten nyilvánosságra hozzák. Közös cél például a fideszes politikus szerint, hogy az új rendszernek a minőséget biztosítania kell annak érdekében, hogy "a magyar felsőoktatás az európai felsőoktatás fejlődésének fő irányát tartani tudja". A találkozón a közös célok között rögzítették a többciklusú képzésen alapuló bolognai rendszer fenntartását, a képzési kínálat átalakítását. A tanárképzésben ugyanakkor visszaállna az osztatlan képzés - mondta. Pokorni szerint egyetértettek abban is, hogy az európai felsőoktatási keretben kell megszervezni a munkát, és felelni kell arra a kihívásra is, amelyet az európai egyetemek támasztanak, azért, hogy a diákok az itthoni képzést válasszák.

Pokorni azt javasolta, hogy a finanszírozást úgy alakítsák át, hogy az ne pusztán hallgatóarányos legyen, hanem a minőséget támogató elemekkel egészítsék ki. A nehéz helyzetbe került felsőoktatási intézmények esetében a versenyképes kínálat kialakítását szeretnék megcélozni. A politikus szerint "intenzív egyeztetésekre lesz szükség", hogy az előre elhatározott menetrendet tartani tudják, és jövő tavasszal a parlament elé kerülhessen az új jogszabály. Az egyeztetés egy hét múlva folytatódik.

Az oktatási államtitkárság szerint "jó esély van arra, hogy egyetértésre jussanak a felek szakmai kérdésekben". A közlemény szerint a felek tisztázták, hogy az oktatási államtitkárság "ugyan időben megküldte a felsőoktatási törvénytervezetet a bizottságnak, az egyeztetés ezidáig sajnálatos módon elmaradt". A közlemény itt a parlament oktatási bizottságára utal, amelynek Pokorni az elnöke - a politikus korábban többször nyilatkozta, hogy előzetesen nem egyeztettek vel, mielőtt a felsőoktatási törvény koncepcióját nyilvánosságra hozták volna.

"Az egyeztetésen a felek megállapodtak abban, hogy a következő napokban és hetekben törekedni fognak arra, hogy mind a felsőoktatási, mind a közoktatási törvényben a szakmai kérdésekben egyetértésre jussanak. Erre jó esélyt lát mind a két fél, tekintve, hogy a célokat illetően nincs eltérés az álláspontok között" - áll az államtitkárság közleményében.