Először látható Munkácsy Krisztus-trilógiája Budapesten

Vágólapra másolva!
Először látható együtt Budapesten Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája - az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota című festmények - a Magyar Nemzeti Galériában. Nemcsak Budapest, maga Munkácsy sem látta egyben a trilógia különböző időpontokban befejezett darabjait. A belépőjegyek árából száz forintot a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak utalnak.
Vágólapra másolva!

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját először mutatják be egyszerre a közönségnek Budapesten. A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) időszaki tárlata a hétfői ünnepélyes megnyitó után kedden nyit a nagyközönség előtt. A trilógia 1881-ben, 1884-ben és 1895-ben befejezett darabjait maga Munkácsy sosem láthatta egyben - mondta Bakó Zsuzsanna, a kiállítás kurátora a megnyitón.

A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Csák Ferenc, az MNG főigazgatója elmondta: Budapest 120 éves adósságot törleszt a három nagyméretű Munkácsy-vászon kiállításával, mert a fővárosi közönség még sosem láthatta együtt az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota című festményeket. Ráadásul most nem pusztán a trilógiával találkozhat a látogató, akit az MNG tárlata azon a gyötrelmes úton is végigvezet, amelyet főműveinek megalkotásáig Munkácsy bejárt - fűzte hozzá Csák Ferenc.

A főigazgató elmondta, a festő főművei az azokat őrző debreceni Déri Múzeum felújításának köszönhetően, a Munkácsy Alapítvány támogatásával érkezhettek a Magyar Nemzeti Galéria - az egykori királyi palota - úgynevezett báltermébe.

Bakó Zsuzsanna hozzátette, hogy a Nemzeti Galéria számos alkotást őriz a XIX. századi mestertől, így egyedülálló egységben tudják bemutatni a trilógia keletkezéstörténetét. A tárlatra érkezők Munkácsy előtanulmányai, grafikai vázlatai között haladva jutnak el a templomszerűen kialakított fő kiállítási térbe. Itt a három főművön kívül olajtanulmányok, egy önarckép, két utólag készült redukció, valamint a tőketerebesi Andrássy-kápolnába készített, a nagyközönségnek most először bemutatott Krisztus-ábrázolás kapott helyet.

A sajtótájékoztatón Csák Ferenc bejelentette: az MNG Munkácsy-programja az időszaki tárlat után is folytatódik, jövőre az állandó Munkácsy-kiállítás újul meg az intézményben.

A főigazgató azt mondta, az MNG az április 30-ig látogatható Munkácsy-kiállítás minden belépőjegyének árából 100 forintot a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ajánl fel. A kiállításra a teljes árú jegyek 2000 forintba kerülnek, de válthatók kombinált jegyek is (2600, 3500 és 3700) forintért, amelyekkel a galéria többi tárlata - a XIX. Nemzet és művészet, valamint a Félicien Rops-kiállítás - is látogatható.