Vágólapra másolva!
Nógrád és Zala megyei településeken gondot okoz a hólé olvadása, van olyan település, ahol több ház vízben úszik. Néhány kisebb út járhatatlan a vasárnap éjszakai havazás miatt Nyugat-Magyarországon, ahol a fákra rakódott vizes hó okoz gondot. Több településen akadozik az áramszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Homokzsákokkal veszik körül a házakat a Zala megyei Liszón, mert a hirtelen jött olvadás következtében az egy kilométerre lévő árvízvédelmi tározóból kifolyó víz elöntötte a falu alacsonyabban fekvő részeit. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy több házban is 30-40 centiméteres víz áll, az épületekhez vezető hidakat is elmosta a víz. Az utcán csak gumicsizmában lehet közlekedni, a falu környékén a fenyvesek és a szántóföldek is vízben állnak.

Novák Csaba polgármester azt mondta: a napokban leesett nagy mennyiségű, 45 milliméteres csapadék, majd a hirtelen elolvadt hó miatt három-négy ház van veszélyben. A településtől egy kilométerre lévő víztározó nem bírta el a csapadékmennyiséget, kiöntött. Az állam tulajdonában lévő árkok nincsenek megfelelően kitisztítva, ezért azok nem tudták elvezetni a vizet, a hordalék is lerakódott a közterületeken.

A hóolvadás és az esőzés miatt megduzzadt a gánti tározó, ezért hétfőn leengedik belőle a vizet - jelentette a rendőrség. A munkálatok miatt lezárták a 8123-as utat a 8121 és 8126-os út közötti szakaszon. Az érintett útszakaszon rendőrök irányítják a forgalmat, a lezárt szakaszt Csákvár felé kerülhetik el a közlekedők - mondta Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Veszprém megyében számos településen okozott gondot a hó és a gyors olvadás, az utakról a telkekre, pincékbe folyt a víz. Sólyban a Séd patak kiáradt és pincéket öntött el a víz. "A helyiek homokzsákokkal védekeznek" - tájékoztatott Bikádi László polgármester.

Nógrádban is áradással fenyeget a hólé

Két embert kitelepítettek Ipolytarnócon hétfőn, a Nógrád megyei faluban attól tartanak, hogy a hóolvadás miatt kilép medréből az Ipoly folyó - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Szeles Péter. A Rákóczi és a Dankó Pista úton nyolc lakóház van veszélyben, két embert elővigyázatosságból költöztettek ki az otthonából. A polgármesteri hivatal felkészült az ellátásukra.

A Nógrád megyei Szarvasgedén homokzsákokat szállítanak a főút melletti házak védelmére, mert a hóolvadás miatt kiönthet a Szuha patak - közölte Kovács Ottó Béla polgármester hétfőn. Jelenleg tizenkét ember végzi a munkát, a Kossuth út portáihoz hordják a homokzsákokat, mert arra számítanak, hogy kiönt a Szuha patak, amely a közeli Csécse és Ecseg községnél még mindig telítődik. Ha még 30 centimétert emelkedik a vízszint, a patak kilép a medréből. A Cserhát déli lejtőin olvadó hó miatt öt szakaszon vízátfolyások is nehezítik a közlekedést Szarvasgedén.

Szeberényi András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának diszpécsere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a megyében mindenütt olvad a hó. Járhatatlan út nincs, a főutak vizesek, a mellékutak latyakosak.

Belvíz miatt másodfokú készültség

A nagy mennyiségű eső miatt a Kis-Balaton térségében másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el - közölte Laki István, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője. Másfél-két nap alatt 30-40 milliméter eső esett a térségében. A korábbi csapadékos időjárás miatt már amúgy is telített volt a talaj, a belvízöblök a szivattyúzások ellenére is megteltek. A belvízszint hétfőre tovább emelkedett, ezért mind a kilenc szivattyútelepen folyamatosan működtetik a szivattyúkat. Vasárnap 120 ezer köbméter vizet emeltek át, az elkövetkező napokban ez a mennyiség 170-180 ezer köbméterre emelkedik - közölte Laki István.

A víz lakóházakat nem veszélyeztet, de Zalaapáti környékén a víz már elöntötte a termőföldeket, Zalavár, Sármellék, Keszthely, Hévíz térségében pedig 30-40 centiméteres víz áll az erdőkben. Alsópáhok környékén a tőzegbányában a magas talajvíz miatt leállították a termelést. A déli részen a vízszintemelkedésre érzékeny, tőzeges talajra épült Nagykanizsa-Budapest vasútvonal és az M7-es autópálya is a veszélyeztetett területen fekszik.

Nincs mindenhol áram Vasban és Zalában

Néhány távvezeték meghibásodása miatt Vas megye több településen nincs áram - tájékoztatta Egyházi Nikoletta, az EON sajtóreferense hétfőn. Szentgotthárdot, Szőcét, Halastót, Hegyháthodászt, Sárfimizdót és Csepreget érinti a részleges áramkimaradás, amely vezetékszakadás miatt következett be, a vizes hó súlyát nem bírták a kábelek. A hiba elhárításán az áramszolgáltató munkatársai dolgoznak, terveik szerint délutánra, kora estére mindenütt helyreáll a szolgáltatás.

Az elmúlt napok intenzív havazása miatt részleges áramkimaradás van Zala megye több településén - közölte Szabó István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense hétfőn. Összesen hét darab 20 kilovoltos távvezeték hibásodott meg, javításuk és az áramszolgáltatás helyreállítása folyamatban van. A hiba okát keresik, leszakadt vezetékekről egyelőre nem érkezett bejelentés. Az áramkimaradás Zalaegerszeg és Lenti egyes városrészeit, valamint Bocfölde, Kispáli, Nagypáli és Nagykutas települést érinti.

Forrás: MTI/Varga György
Tűzoltók homokzsákokat pakolnak egy családi ház vízzel borított udvarán, a Zala megyei Liszón

A tűzoltók hajnal óta szivattyúzzák a befolyt "hólevet" Nagykanizsa palini városrészében, a Napsugár utca végén található két épületből, a liszói horgásztónál pedig a belvíz miatt végeznek vízátemelést. Vasárnap este óta tizenöt műszaki mentéshez kérték a tűzoltók segítségét a megyében, többnyire keresztbe fordult, vagy árokba borult autókhoz riasztották a tűzoltókat, Garaboncon kamion hajtott oszlopnak. Több esetben kidőlt fákról, leszakadt ágakról érkezett bejelentés.

A közútkezelő tájékoztatása szerint Zala megyében valamennyi út járható, elzárt település nincs. A főutak sónedvesek, a mellékutak viszont még sok helyen havasak, latyakosak, csúszósak. A munkagépekkel folyamatosan tisztítják a burkolatokat.

Meghajlottak a fák a hótól

Hétfőn kora délutánra minden, korábbana hóesés miatt lezárt út újra járható lett Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális ügyelete. Vasárnap éjjel több alacsonyabb rendű utat is kellett lezárni az erős havazás miatt Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. ügyelete hétfő reggel. A Lébény és Tárnokréti közötti, az Ivánt Újkérrel, illetve Simasággal összekötő, valamint a Röjtökmuzsaj-Csapod szakaszt kellett lezárni, mert a hótól megterhelt faágak olyan mélyre hajoltak, hogy az már akadályozta a közlekedést.

Szintén a fákra rakódó hó okozott gondot Vas megyében is, ahol nagyon sok fakidőlés történt. A megyében a kidőlt fák, leszakadt vagy megereszkedett vezetékek és árokba csúszott járművek adtak munkát az éjszaka a tűzoltóknak, hétfő reggel azonban itt minden út járható volt.

Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatóságának ügyeletese szerint a következő órákban is előfordulhatnak fakidőlések, mert a fákra tapadó hó vizes, és nagy a súlya. Vasban éjszaka elakadt kamionokat kellett kimenteni Vátnál, több autó is az árokba csúszott a hó miatt, de személyi sérüléses baleset nem történt - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel csupán két komolyabb baleset volt a hó miatt Magyarországon - mondta az [origo]-nak Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő reggel. Veszprém megyében egy menetrend szerinti buszjárat borult fel a csúszós úton, a balesetben 7 ember megsérült (erről itt olvashat). Egy másik balesetben vasárnap este Isaszegnél egy személyautó rekedt egy vasúti átjáróban: a kocsi szabad jelzésnél hajtott a sínekre, de a hó miatt nem tudott kijönni az átjáróból - mondta Töttős. A sofőr még időben kiszállt a kocsiból, amit utána az érkező vonat elsodort: a balesetben csak anyagi kár keletkezett.

A tűzoltókat az éjjel átlagos számú esethez riasztották, mintegy 150 helyen kellett intézkedni az országban - tette hozzá. A hó miatt leginkább műszaki mentéshez, árokba csúszott autókhoz kellett kimenni.