Egymást tapogató ikermagzatokat fényképeztek

Vágólapra másolva!
A társas érintkezésre való hajlam nemcsak a születés után, hanem már az anyaméhben is kifejeződhet: egy ikreket vizsgáló kutatásban 14 hetes ikreknél filmezték le, amint megérintik egymást.
Vágólapra másolva!

Bár az ikrek véletlenül is egymáshoz érhetnek, a Padova Egyetem kutatói szerint nem erről van szó: azt tapasztalták ugyanis, hogy a lefilmezett ikerpárok jól azonosítható és a többitől elkülöníthető arckifejezéseket mutattak akkor, amikor egymáshoz értek. A magzatok saját magukat és a méhfalat is megérintették, de grimaszaik ekkor másfélék voltak, mint amikor testvérüket "simogatták" meg - írja a Wired beszámolója.

A kutatók ultrahanggal végezték a méréseket, amelyekből ezt követően háromdimenziós videókat készítettek. Összesen öt ikerpár mozgásait filmezték így le, egyszer a tizennegyedik terhességi hét végén, egyszer pedig négy héttel később. A tizennyolcadik hét végén készített filmfelvételek szerint a babák ekkor többször értek egymáshoz, mint korábban. Ezek az érintések ekkor már gyakoribbak voltak azoknál, mint amikor saját magukat érintették meg.

Forrás: PLoS One
A videókból kivágott képeken látszik, ahogyan az ikrek megérintik saját szájukat, illetve a szemüket (bal és jobb felső kép), valamint egymás hátát, illetve testvérük fejét (bal és jobb alsó kép).

A PLoS One-ban megjelent tanulmány szerzői szerint az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy szociális képességeink részben velünk születettek, vagyis nem csak tanult, hanem öröklött viselkedésformákból is állnak. Az már korábban is ismert volt, hogy az újszülöttek rögtön a születést követően elkezdik utánozni mások arckifejezéseit, ami szintén a társas viselkedés velünk született képességére utal.

"Szociális képességeink előre huzalozottak az agyunkban, más szóval azt is mondhatjuk, hogy az emberi természethez tartozik, hogy kinyújtsuk a kezünket, és megérintsünk másokat" - írják tanulmányukban a szerzők.

Mit mérnek az ultrahangos vizsgálatok során?

Az ultrahangos állapotfelmérés során mindig a magzat egészét vizsgálják. Az eljárás nemcsak egy célzott dolog vizsgálatára alkalmas, hanem szinte teljes egészében felmérhető vele a magzat általános egészségi állapota, anatómiai épsége.

A kismamákat olyan ultrahangkészülékkel érdemes vizsgálni, amely a három- és a négydimenziós felvételek készítésére is alkalmas. A megfelelő készülék megléte esetén is nagyon fontos azonban, hogy a vizsgálatokat a megfelelő képzettségű szakember végezze - csak ekkor van lehetőség arra, hogy az első ránézésre esetleg nem egyértelmű vagy nem igazán feltűnő elváltozások is felismerhetőek legyenek. Az orvossal történő konzultációt követően az anyák így megkaphatják a megfelelő kezelést. Ha a vizsgálat komolyabb problémát tár fel, akkor a kismamák maguk dönthetnek arról, hogy meg kívánják-e tartani magzatukat.

A három- és négydimenziós vizsgálatok közötti különbség, hogy míg a hagyományos kétdimenziós vizsgálatok metszeti képeket mutatnak (a vizsgálófej mozgatása során különböző síkokat ábrázolva), addig a háromdimenziós ultrahangtechnika esetében nem egy-egy síkot, hanem síkok sorozatát dolgozza fel a készülék. A gép végül ezekből alkot egy háromdimenziós térben elhelyezett képet. A 3D ultrahangkészülékkel a test felszíne (például a magzat arca) úgy jelenik meg, mintha egy fényforrás világítaná meg, és inkább fényképre, mint a hagyományos 2D ultrahangképre hasonlít. A négydimenziós ultrahang (valós idejű 3D) pedig azt jelenti, hogy mindezt mozgásban láthatjuk.

* * *

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

(Hirdetés)