Vágólapra másolva!
December 8. és 15. között rendezik meg az év utolsó szuperversenyét. A London Chess Classic 2010 elnevezésű, nyolc résztvevős tornán az indiai világbajnok Viswanathan Anand mellett többek között a tavalyi viadal győztese, a norvég Magnus Carlsen és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is játszik. Anand a Hamburger Abendblatt újságnak adott interjújában a számítástechnika sakkra gyakorolt hatásáról és a terveiről is nyilatkozott. Mentálisan frissnek érzi magát, nem tervezi gyors visszavonulását. Carlsen visszalépését a világbajnoki ciklustól indokolatlannak tartja.

Viswanathan Anand a londoni szuperverseny előtt Németországban, Bad Sodenben kapcsolódott ki. A 2008-as bonni és a 2010-es szófiai világbajnoki döntő előtt is itt készült szekundánsaival, barátja, a mainzi sakkfesztivál főszervezője, Hans-Walter Schmitt biztosította számukra az ideális feltételeket. A hamburgi ChessBase cég kis ajándékot is küldött a világbajnoknak, az új MEGA 2011-es DVD-t, amely 4,5 millió játszmát tartalmaz. A partik az internetről is letölthetőek, de Anand óvatos, szereti, ha bármikor könnyen hozzáférhet az adatbázishoz. Az indiai világbajnok a szupernagymesterek azon generációjához tartozik, akiknek a fejlődését már a számítógépek is támogatták.

A Hamburger Abendplatt sportújságírója, Rainer Green Mountain a londoni torna előtt készített interjút Ananddal. A világelső propagandának minősítette, hogy az ifjú sakkozók már nem is használnak sakktáblát a készüléskor, hanem csak a számítógép monitorján nézik az állásokat. "Három dimenzióban jobban látjuk a lehetőségeket, szeretem a táblán ellenőrizni azokat a változatokat, amelyeket a számítógépes elemzéssel találtunk"- magyarázta Anand, aki a sakkozás fejlődésében nagy szerepet tulajdonít a számítástechnikának. "A számítógépes programok, az információk gyors begyűjtése már mindenki számára lehetséges, már nem annyira fontos, hogy a világon hol születtél, erős sakkozó lehetsz" - nyilatkozta.

Anand szerint a programok egyre jobbak lettek, erősebben játszanak, a parti mindegyik fázisát már mélyrehatóan elemzik. A sakk dinamikusabbá, a figurák közti összjáték hatásosabbá vált. Úgy véli, hogy a gyengébb állások megvédésének, a király elleni támadás kivédésének a lehetősége drámaian megnőtt. "Az általános szabályok egyre inkább a hátérbe szorulnak, a változatok számításának jelentősége megnőtt."

Anand nem becsüli túl a számítógép szerepét, a sakkozónak kell a pilótának lennie, a komputer csak a másodpilóta lehet. "Jól kell ismerni a számítógépet, egyfajta távolságot kell tartani, kritikusan fogadni az eredményeket, de a számításaiból maximálisan profitálni" - mondta. Anand elárulta, hogy a szófiai világbajnoki döntő első partijában létrejött állást a felkészüléskor elemezte, de a pontos lépéssorrendet eltévesztette.

Anand december 11-én tölti be 41. életévét, de egyelőre nem gondol a visszavonulásra. "Nem fogok 60, 70 éves koromban versenyen játszani. De nem fogok egyik pillanatról a másikra úgy visszavonulni, mint Garri Kaszparov. Ez egy hosszabb folyamat lesz. Frissnek érzem magam, hogy még pár évig magas szinten sakkozzak. Világbajnoki címmérkőzésem 2012 áprilisában Londonban lesz, már aláírtuk a megállapodást" - nyilatkozta a címvédő.

A norvég trónkövetelő, Magnus Carlsen a világbajnoki páros mérkőzésektől való visszalépését indokolatlannak tartja. "Az utolsó 10 vagy 15 évhez képest ezúttal valamennyi fontos kulcskérdés rendezett. Régen nem volt ennyire érthető a világbajnokságon folyó küzdelem, mint jelenleg" - válaszolt tömören a regnáló világbajnok.