Jogerősen pert nyert a vak férfi a kutyáját kitiltó üzletlánc ellen

Vágólapra másolva!
Jogerősen pert nyert a Match ellen az a vak férfi, akinek vakvezető kutyáját nem engedték be az üzletlánc egyik boltjába.
Vágólapra másolva!

Jogerősen pert nyert Szigeti Szilárd a Csemege Match Zrt. ellen, a bíróság félmillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a vak férfinak - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. Szigeti 2009. október 8-án szeretett volna az egyik Match üzletben vásárolni, azonban vakvezető kutyáját az ajtóban álló biztonsági őr nem engedte be. Szigeti nem akarta kutyáját a bolt előtt hagyni, így végül nem jutott be az üzletbe.

2010 márciusában a Fővárosi Bíróság megállapította, hogy a Csemege-Match Zrt. megsértette a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt Szigeti Szilárd személyiségi jogait, az üzletláncot eltiltotta a további jogsértéstől, és bocsánatkérésre kötelezte, valamint félmillió forint kártérítést ítélt meg a felperesnek. Az üzletlánc a jogsértést elismerte, mégis fellebbezett a kártérítés ellen.

A Fővárosi Ítélőtábla a héten született ítéletében kimondta: a vak személyektől nem tagadható meg a nyilvánosan működő üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha azt az érintett csak vakvezető kutya segítségével tudja igénybe venni. A bíróság hangsúlyozta, hogy rendkívül súlyosnak tartja a vakvezető kutyák bevitelét megengedő jogszabályi rendelkezés semmibe vételét, amellyel a Csemege Match Zrt. egyúttal megsértette Szigeti Szilárd egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát. A jogsérelemmel okozott megaláztatás miatt a bíróság indokoltnak és megalapozottnak találta az elsőfokú bíróság által megállapított félmillió forintos nem vagyoni kártérítést.

A törvény szerint a vakvezető kutyák minden olyan helyre bemehetnek a gazdájukkal, ahova egy átlagember. Hogy hogyan fogadják a vakokat és az őket segítő kutyákat a bevásárlóközpontokban vagy az éttermekben, arról itt olvashat bővebben.