Magyar Nemzet: Egyelőre nem változik a sztrájktörvény

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tervezi a kormány a sztrájktörvény módosítását. Egy munkaanyag szerint a közszolgáltatások terén az elégséges szolgáltatások meghatározásával nehezítenék meg a munkabeszüntetést, de a Magyar Nemzet azt írja, nem csorbítanák a munkavállalók alkotmányos jogait.
Vágólapra másolva!

Egyeztetni fog a kormány a szakszervezetekkel a sztrájktörvény módosításáról, de egyelőre nem terveznek változtatásokat - írja a Magyar Nemzet. Egy nem hivatalos módosító javaslat szerint a közszolgáltatásoknál korlátoznák a munkabeszüntetést, vagyis jogellenes lenne a sztrájk abban az esetben, ha a felek nem állapodnak meg az elégséges szolgáltatások mértékéről. A lap szerint a kiszivárogtatott bizottsági ajánlás nem egyezik a kormány szándékaival.

Az egyik szakszervezet azt javasolja, hogy a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat jogkörét bővítsék azzal, hogy megállapodás híján a szervezet állapíthassa meg az elégséges szolgáltatások mértékét. Ezzel megmaradna a munkavállalók nyomásgyakorlásához való joga, és a közszolgáltatásokban sem lenne káosz egy sztrájk esetén.

A lap szerint a kormány a szakszervezeti tisztségviselők kedvezményeit sem tervezi szűkíteni. A hétfőn megjelent munkaanyagban még az szerepelt, hogy a szakszervezeti tisztségviselőknek kizárólag a törvényben biztosított munkaidő-kedvezmény járna, de főállású, tehát a munkáltató által fizetett szakszervezeti tisztségviselők nem lehetnének.