Letartóztatták a volt ukrán belügyminisztert

Vágólapra másolva!
Hatalommal való visszaélés és sikkasztás gyanújával őrizetbe vették a volt ukrán belügyminisztert. Jurij Lucenko épp a kutyáját sétáltatta, amikor az ukrán Biztonsági Szolgálat emberei elfogták. Julia Timosenko kormányának volt belügyminisztere koncepciósnak nevezte a vádakat.
Vágólapra másolva!

Kutyasétáltatás közben vették őrizetbe vasárnap a volt ukrán belügyminisztert. Jurij Lucenko szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a volt miniszter a kutyáját sétáltatta, amikor az ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) tíz embere rárontott. A szóvivő szerint az egykori narancsos forradalom egyik vezetőjét az SBU központjába vitték.

Az ukrán főügyészség megerősítette Lucenko őrizetbe vételét, de további részleteket nem közöltek. Az ukrán média szerint a Lucenko elleni egyik vád az, hogy a volt miniszter 40 ezer hrivnyát (valamivel több, mint egymillió forintot) adott sofőrjének.

Jurij Lucenko nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Lucenkót egy héttel azután vették őrizetbe, hogy hivatalosan is vádat emelt az ukrán ügyészség Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök ellen hatalommal való visszaélés és hivatali kötelességének megszegése miatt. Timosenkónak megtiltották, hogy elhagyja Kijevet.

Ez az eddigi legsúlyosabb jogi támadás a 2007 és 2010 között kormányfői posztot betöltő Timosenko ellen azóta, hogy ellenfele, Viktor Janukovics megnyerte az ukrán elnökválasztást, majd lemondásra kényszerítette őt. Timosenko októberben elismerte, hogy a tényeket tárták fel amerikai könyvvizsgálók, akik szerint több csalás is történt a kormányban az ő miniszterelnöksége alatt.