Egy kolozsvári magyar kérte elsőként az egyszerűsített honosítást

Vágólapra másolva!
A kolozsvári Hantz Péter adta be elsőként Budapesten az egyszerűsített honosítási kérelmet, erre január 1-jétől van lehetőség. A kérelmező azt mondta, számára az állampolgárság azért fontos, mert az összetartozás érzését erősíti.
Vágólapra másolva!

Átadták az első egyszerűsített honosítási kérelmet a fővárosban. A kolozsvári Hantz Péter beadványát Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára vette át. A kérelmező korábban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója volt, a kérelem benyújtásakor azt mondta, hogy a határon túli magyarok mindig is a magyar nemzethez tartozónak érezték magukat, és számára az állampolgárság azért fontos, mert az összetartozás érzését erősíti. Rétvári szerint kilencven év után elindulhat a nemzet újraegyesítésének folyamata, és elégtételt kaphatnak azok, akik közjogilag is a magyar nemzet közösségéhez szeretnének tartozni.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Január 1-jétől lehet élni az egyszerűsített honosítással. A magyar állampolgárság iránt a kérelmeket 2200 magyar anyakönyvi hivatalba, több mint 90 külképviseletre, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiba lehet benyújtani. Az állampolgárság megszerzéséhez magyar nyelvtudásra, illetve annak bizonyítására van szükség, hogy a kérelmező igazolni tudja, ő vagy a felmenői korábban magyar állampolgárok voltak. Emellett azt is vizsgálják, hogy a jelentkezők esetében nincsen-e valamilyen közbiztonsági kizáró tényező. Az állampolgárság megszervezésének részleteiről a www.allampolgarsag.gov.hu oldalon is lehet érdeklődni.