Az MVM-nek ki kell adnia a horvátországi szállodatranzakcióról szóló adatait

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság szerint a Magyar Villamosműveknek ki kell adnia annak az ellentmondásos horvátországi szállodatranzakciónak a dokumentumait, amelyek közzétételéért az LMP indított pert. A cég arra hivatkozva tagadta meg eddig az iratok közzétételét, hogy azoknak szerepük lehet egy folyamatban lévő büntetőügyben.
Vágólapra másolva!

Első fokon pert nyert a Lehet Más a Politika a Magyar Villamosművekkel szemben: a cégnek ki kell adnia a horvátországi szállodatranzakcióról szóló dokumentumokat - értesült a Független Hírügynökség. A Fővárosi Bíróság kötelezte a céget, hogy tizenöt napon belül bocsássa az adatokat a párt rendelkezésére.

A pert az LMP még 2009-ben indította, mert az MVM megtagadta a 2008-2009-ben készült, az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentések és ezek költségére vonatkozó adatok kiadását. Az ügyet feltáró Index cikkei szerint a cég több mint egymilliárd forintért vett bérbe egy horvátországi offshore hátterű cégtől az MVM még Kocsis István vezérigazgatósága idején. Kocsis jelenleg a BKV vezérigazgatója.

A villamosművek egyrészt arra hivatkozott, hogy a dokumentumoknak szerepük lehet egy most folyó büntetőeljárásban is, másrészt pedig, hogy üzleti titokról van szó. Az LMP jogi képviselője, Schiffer András ugyanakkor azt hangsúlyozta a keddi tárgyaláson, hogy egyetlen olyan iratot sem kértek, amely a büntetőügyet érinti. A titokvédelmi szakértő kirendelésének kérését pedig egyszerűen időhúzásnak minősítette.

A bíróság végül az LMP érvelését elfogadva döntött az iratok kiadásáról, hozzátéve, hogy úgy kellett a dokumentumokról állást foglalnia, hogy a tartalmukat nem ismerhették meg. Az ítélet nem jogerős.