A Bamako-rali lefújását kéri a Külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Terrorveszélyre hivatkozva arra kéri a Külügyminisztérium a Budapest-Bamako rali szervezőit, hogy töröljék a rendezvényt. A tervek szerint szombaton induló rali szervezői korábban már dacoltak a hasonló figyelmeztetésekkel.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium csütörtök délután közleményt adott ki, amelyben "nyomatékosan arra kéri" a Budapest-Bamako rali szervezőit, hogy fontolják meg az idei rendezvény törlését. A minisztérium a "biztonsági kockázatok elemzésével foglalkozó európai szervek tájékoztatása és más, megbízható forrásból származó információk" alapján fogalmazta meg a kérést.

"Az Európai Unió valamennyi tagállama egyetért abban, hogy a rali által érintett szub-szaharai Afrika országainak biztonsági helyzete rendkívüli mértékben romlott az elmúlt időszakban" - áll a közleményben, amely szerint főként a mauritániai és a mali szakaszon kell terrorveszéllyel, emberrablással számolniuk a résztvevőknek.

A hivatalos honlap szerint a rali január 15-én, szombaton reggel indul Budapestről. A szervezők a verseny- és túrakategóriát is tartalmazó ralit a "Dakar egyetlen szellemi örökösének" nevezik a honlapon. Ezzel utalnak arra, hogy a híres Párizs-Dakar versenyt ma már Dél-Amerikában tartják, miután 2008-ban az európai hatóságok figyelmeztetése miatt az utolsó pillanatban lefújták. A Budapest-Bamako ralit akkor a figyelmeztetések ellenére megtartották, azon az [origo] munkatársai is részt vettek.

A szervezők a rali honlapján azt közölték: "A futam fokozott biztonsági intézkedések közepette zajlik Marokkóban, Mauritániában, Szenegálban és Maliban. Mauritániában a hadsereg fegyveresei kísérik a rally résztvevőit és harci repülőgépek is figyelik a mezőnyt. Marokkóban a biztonsági szervek már októberben megkapták a résztvevők adatait."

A Külügyminisztérium a csütörtöki közlemény szerint közvetlenül is felveszi a kapcsolatot a szervezőkkel. A tárca hozzátette, hogy Mauritániában és Maliban nincs diplomáciai képviselete Magyarországnak, ezért "a résztvevők személyi és vagyoni biztonsága, valamint a konzuli védelem hatékonysága nem garantálható".