Idén bika mobilokkal villognak a nagyok

sony ericsson xperia play
Vágólapra másolva!
Tavasszal érkezik a Sony Ericsson játékvezérlővel is felszerelt PlayStation-mobilja, az LG 3D-s készülékkel nyűgözi le rajongóit, a Samsung pedig korábbi készülékeit turbózta fel bikaerősre. A mai okostelefonokba a közelmúlt számítógépeinek erejét pumpálják bele. A barcelonai Mobile World Congressen bemutatkoztak az idei év legújabb mobiltelefonjai.
Vágólapra másolva!

A Sony Ericsson Xperia Play nevű telefonját kifejezetten játékra tervezték. Bár konkrétan nem viseli a Sony videojátéka, a PlayStation márkanevét, képernyője alól nem QWERTY-billentyűzet, hanem a PSP zsebkonzoléhoz hasonló irányítók húzhatóak elő.

Tavasszal érkezik a PlayStation-mobil

A készülék a "PlayStation Certified" matricát kapta meg, ez azt jelenti, hogy a Sony Ericsson online szoftverboltjából régi PSP-s és playstationös játékokat lehet letölteni rá. A tanúsítványt később más készülékek is megkapják, az ezt viselő telefonokon a játékok biztosan problémamentesen futtathatóak. A gyártó az alapcsomagban számos, még az első, kilencvenes években bemutatott PlayStationre kiadott játékot mellékel majd az okostelefonhoz, ígérete szerint a márciusi premierre már ötven játék elérhető lesz az Xperia Playhez. Kérdéses, hogy az ezeréves játékok elég vonzóak lesznek-e a potenciális vásárlóknak, vagy inkább megvárják a PSP zsebkonzol idén érkező, nagyteljesítményű utódját.

Forrás: [origo]
Billentyűzet helyett játékvezérlők vannak az Xperia Playen

Az Xperia Play játékvezérlőjét leszámítva egy Google Android 2.3 operációs rendszert futtató okostelefon, amely 4 colos, vagyis 10,1 centiméteres érintőképernyővel rendelkezik. Bár az előzetes pletykák szerint a készüléket izmos processzorral szerelik fel, valójában egy 1 gigahertzes, egymagos Qualcomm lapka található meg benne, bár ez fél gigabájt memóriával és külön grafikus chippel is kiegészül.

Kigyúrta magát a Galaxy S

Az itthon is nagyon népszerű Galaxy S készülék feltuningolt utódját mutatta be a Samsung Barcelonában. A Galaxy S II belsejében már kétmagos processzor dolgozik, az 1 gigahertzes lapka multimédiás feladatok, illetve több alkalmazás egyidejű használata esetén nyújt előnyt. Ez a modell elődjénél jobb minőségű, 4,3 colos Super AMOLED Plus képernyővel rendelkezik, és 8 megapixeles kamerájával akár full-HD felbontású videókat is lehet rögzíteni. A készülék támogatja a HSPA+ technológiát, így megfelelő mobilhálózaton akár 21 megabites sebességű letöltésre is képes.

Forrás: [origo]
Vékonyabb és izmosabb lett a Galaxy S II

Mindössze 8,5 mm-es vastagságával nem csupán elődjénél, hanem a jelenleg kapható összes okostelefonnál vékonyabb. A telefonon az Android 2.3 fut, melybe a Samsung Hub nevű szolgáltatását is integrálták: ez többek közt zenék, e-könyvek, magazinok és játékok megvásárlását teszi lehetővé. Emellett egy tolmácsalkalmazással is ellátták, amely a mikrofonba mondott szót vagy kifejezést fordítja le más nyelvekre. Ezenkívül a telefont NFC-lapkával (Near Field Communication) is felszerelték, ezáltal bankkártyát kiváltó mobil fizetésre is alkalmas lesz.

Ráncfelvarrták és megnyújtották a Galaxy Tabet

Nemcsak az okostelefonjából, a táblagépéből is új modellt mutatott be a Samsung. Mint azt a neve is sugallja, a Galaxy Tab 10.1 nagyobb (10,1 inches) képernyővel rendelkezik a tavaly piacra dobott, hétcolos modellnél. Az 1280 x 80 pixeles felbontású képernyővel felszerelt modell nem tekinthető a Galaxy Tab utódjának, inkább egy variánsa, ráncfelvarrott kiegészítője annak.

Forrás: [origo]
Galaxy Tab 10.1: nemcsak megnyúlt, gyorsabb is lett

Míg az elődjét sok kritika érte amiatt, hogy igazából egy okostelefonokra szánt szoftvert használ, a Galaxy Tab 10.1-en már az Android 3.0 fut, amelyet a Google kifejezetten táblaszámítógépen való használatra fejlesztett ki. A nagyobb képernyő alkalmazása ellenére a Samsung szerint az új modell így is könnyen hordozható, mivel alig vastagabb 1 centiméternél, és a mérlegen sem nyom többet hatszáz grammnál - ami egyébként mindössze 8 dekával könnyebb a sokak által nehéznek mondott iPadnél. A trendnek megfelelően már ez a készülék is kétmagos processzort tartalmaz, megjelenési ideje és várható ára egyelőre nem ismert.

Olcsó okosmobilok Kínából

Óriásképernyős Android-mobillal rukkolt elő a Mobile World Congressen a kínai ZTE is, amely Blade nevű olcsó okostelefonját karácsony előtt Magyarországon is bevezette. A legújabb készülék a ZTE Skate nevet viseli, és bár várható árát nem jelentették be, a gyártó stratégiájának ismeretében biztosan olcsóbb lesz a kategóriájában a hasonló okostelefonoknál. A májusban boltokba kerülő Skate 4,3 colos képernyővel rendelkezik, belsejében azonban az új tabletekben szokásosnak mondható 1 gigahertzes processzor helyett egy kisebb teljesítményű, de olcsóbb, 800 megahertzes lapka dolgozik, amelyet viszont külön grafikus lapka támogat. A Google Android 2.3-as verzióját használó készülék egyéb paraméterei átlagosak: 5 megapixeles digitális kamerával és GPS-szel rendelkezik, és a HSDPA mobilinternetet is támogatja.

Forrás: [origo]
Nagyképernyős mobil szerény processzorral: olcsó lesz a ZTE Skate

A kínai gyártó Barcelonában jelentette be azt is, hogy egy olcsó táblaszámítógép piacra dobását is tervezi: ez Android 3.0-t használ majd, 10,1 colos érintőképernyője lesz, 1280 x 800 pixeles felbontással, azonban csak a harmadik negyedévben kerül majd a boltokba.

Egy másik kínai gyártó, a Huawei is olcsó készüléket dob piacra hamarosan: az Ideos X3 egy 3,2 colos érintőképernyővel szerelt Android-mobil lesz, amelyen a Google szoftverének 2.3-as verziója fut majd, extravékony kivitelén kívül azonban más egyedi tulajdonsága nincs a készüléknek, hacsak az ára nem lesz kivételesen alacsony. A Huawei Ideos S7 Slim néven egy táblagépet is kihoz majd: ez egy 7 colos képernyővel rendelkező, 12,5 mm vastag modell lesz beépített 3G-modemmel.

3D-vel villog az LG

Térhatású videókat is fel lehet tölteni a YouTube-ra az LG frissen bejelentett, duplakamerás Optimus 3D okostelefonjával. A készüléken meg is lehet tekinteni a 3D-s felvételeket, mert olyan képernyővel rendelkezik, amely szemüveg nélkül is élvezhető térhatású képet ad. A kiállításon a telefont kipróbáló bloggerek többnyire megdöbbenve számolnak be az élményről. A Google és a telefongyártó együttműködésének eredményeként az LG telefont vásárlók a többi androidos mobilról hiányzó, YouTube 3D nevű szoftvert is fognak találni a készülékükön. A program lehetővé teszi a duplakamerás mobillal készített felvételek megosztását, valamint a YouTube-ra feltöltött 3D-s felvételek közti böngészést. A YouTube-nak egyébként 2009 nyara óta van 3D-s videókat gyűjtő felülete, sőt még ciánkék-vörös lencséjű (ún. anaglif) szemüveget is árusít a legismertebb videomegosztó.


Vajon tényleg 3D-t akarunk nézni a mobilon? Az LG szerint igen

Az LG egy táblagépet, az Optimus Padet is bejelentette a barcelonai Mobile World Congressen. A tablet ugyan rendelkezik sztereokamerával, így 3D-s felvételeket lehet vele rögzíteni, ám a kijelzője hagyományos, így csak 3D tévére kötve (vagy anaglif szemüveggel) nézhetjük meg, hogy mit vettünk fel. A koreai gyártó nem spórolt a hardverrel: a 8,9 hüvelykes eszközt az Nvidia erős Tegra 2 processzora hajtja meg.