A médiatörvényről vitázik az Európai Parlament szerdán

Vágólapra másolva!
Négy frakció közös határozattervezetet kíván elfogadtatni az Európai Parlamenttel, amely szerdán plenáris ülésen tárgyal a magyar médiatörvényről. Martin Schulz, a szocialista frakció vezetője kedden azt mondta, hogy meg kell változtatni a magyar médiatörvényt, mert az nincs összhangban a médiaszabadság európai alapelveivel.
Vágólapra másolva!

A szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egységes Európai Baloldalnak nevezett radikálisabb irányultságú frakció határozattervezete ötvözi a frakciók már korábban közölt törekvéseinek nagy részét, így például azt is, hogy az Európai Bizottság az uniós alapjogi charta szempontjából is vizsgálja meg a törvényt, továbbá szabjon ki határidőt ajánlásainak teljesítésére, és ha ezt a magyar fél nem tartja be, indítson hivatalos uniós szabálysértési eljárást.

Az összefogó frakciók arra is sürgetnék a magyar kormányt, hogy a törvénynek azokat az elemeit, amelyek nem bizonyulnak megfelelőnek az uniós szerződések "betűje vagy szellemisége szerint", vonja vissza, és ne alkalmazza. Azt is sürgetik a tervezetben, hogy a törvény megváltoztatásával kapcsolatos folyamatba vonják be az érintetteket is.

A magyar néppárti képviselőcsoport a közös határozattervezetről kedden Strasbourgban kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a balliberális határozattervezet tárgyi tévedéseket és csúsztatásokat tartalmaz, megalapozatlan feltételezésekre épít, és kötelezettségszegési eljárás lefolytatásával fenyeget.

Az Európai Bizottság első körben három aggályos pontot talált a médiatörvényben, ezekről itt olvashat. A kormány szerint ezek technikai észrevételek voltak, de később kiderült, hogy keményebb volt a kritika ennél. A magyar kormány Brüsszelnek küldött válaszlevelét egy német lap szerezte meg, miután Magyarországon nem hozta nyilvánosságra a kormány.

A médiatörvénnyel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatja.