Állami és városi hivatalközpont lehet a pécsi magasház

a világ legmagasabb üres épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, 80 méter magas, 25 emeletes pécsi magasház
Vágólapra másolva!
Amennyiben műszakilag is alkalmas és az önkormányzat számára is megéri, állami és városi hivatalok egykapus intézményévé válhat az a pécsi magasház, amely immár 21 éve lakatlan.
Vágólapra másolva!

Új terv született a 21 éve lakatlan pécsi magasház hasznosítására, az épületből állami és önkormányzati hivatalok egykapus intézménye lehet - értesült a Népszabadság.

A Grupo Milton spanyol ingatlanbefektetési társaság tulajdonában lévő 25 emeletes lakóház iránt az Öresund cégcsoport érdeklődik. A cég a várossal közösen létrehozott vállalkozása, a Szigeti Garázs Kft. a magasház közelében épít egy 750 autót befogadni képes mélygarázst, amely 3,5 milliárd forintba kerül, s ezt a város 20 év alatt fizeti ki üzlettársának - tudta meg a lap Koloszár Lászlótól, a kft. vezetőjétől.

A lap szerint akkor lesz sikeres üzleti vállalkozás a garázs, ha a magasházat sikerül életre kelteni. Erre született az a terv, hogy az épületet felújítanák és odaköltözne valamennyi önkormányzati hivatal, ami a város polgáraival napi kapcsolatot tart.

A Népszabadság szerint az önkormányzat most átvilágítja hivatalai működését, hogy a centralizáció mekkora költségcsökkentést eredményezhet, illetve a jelenlegi ingatlanok értékesítése mekkora bevételt eredményezne. Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere szerint a felmérésnek március végén lesz eredménye.

A távlati cél azonban nem csak az, hogy az önkormányzat, hanem, hogy a kormány pécsi hivatalai is a házba kerüljenek. Erről azonban csak akkor indul egyeztetés a város és a kormány között, ha a pécsi önkormányzat számára megéri a költözés.

A lap szerint, amennyiben megvalósításra érdemesnek találják a tervet, az önkormányzat és az Öresund létrehoz egy projektcéget, amely körülbelül 6-7 milliárd forintból újítaná fel a házat. A pénzt a vállalkozás finanszírozná, s a város 30 év alatt fizetné ki partnerét. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, arra is szükség van, hogy az épület egyáltalán alkalmas legyen az irodák befogadására. Amennyiben mégis bontani kéne a házat, annak költségei is félmilliárd forintra ugorhatnak - írta a Népszabadság.