Vágólapra másolva!
Miközben a spanyol bajnokságban az FC Barcelona és a Real Madrid rekordmennyiségű pontot gyűjtve verseng az aranyéremért, a Premier League-ben a sztárcsapatok korántsem emelkednek ennyire ki a mezőnyből. Nagyon régóta nem fordult elő, hogy 29 forduló után ilyen kevés pont elég lenne az elsőséghez - az élklubok sokkal jobban megizzadnak a kicsik ellen.

A Premier League hét végi fordulójában az Arsenal a veszített pontokat tekintve megelőzhette volna a listavezető Manchester Unitedet, amihez csak annyira lett volna szüksége, hogy hazai pályán legyőzze a Sunderlandet. Az Ágyúsok azonban nem tudtak élni a kínálkozó lehetőséggel, csak gól nélküli döntetlent játszottak, így ha bepótolják elmaradt mérkőzésüket, akkor is csak utolérhetik a manchesterieket.

Ziccerben megremeg a láb

A londoniak ebben az idényben már nem először szalasztják el a lehetőséget: a 26. fordulóban, amikor a MU elszenvedte első vereségét az idényben, szintén közelebb kerülhettek volna a nagy riválishoz Az Arsenal azon a játéknapon már 4-0-ra is vezetett a Newcastle United ellen, végül mégis meg kellett elégednie egyetlen ponttal.

De nem csak Arsene Wenger csapatára jellemző, hogy kulcsfontosságú pillanatokban megremeg a focisták lába: amikor a szezont remekül kezdő Chelsea teljesítménye kezdett visszaesni, a MU sem mindig tudta kihasználni a rivális botlását. A 13. fordulóban a Chelsea például otthon kapott ki nagy meglepetésre a Sunderlandtől, azonban a manchesteriek hazai pályán csak egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek a Birmingham City ellen.

Az élcsapatok bukdácsolását a másodosztályú Queen's Park Rangers trénere, Neil Warnock az alábbi módon értelmezte: "Olyan, mintha egyik csapat sem akarná megnyerni a bajnokságot". Ez persze ebben a formában nyilván nem igaz, ugyanakkor jól jellemzi a sztárklubok szereplését: amikor lehetőségük lenne kicsit meglépni a mezőnytől, vagy csökkenteni a lemaradásukat a listavezetővel szemben, akkor mindig jön egy váratlan pontvesztés.

Negatív pontrekord is elég lehet az aranyhoz

Mindez a szerzett pontok számában is tükröződik. Jelenleg a Manchester United áll a tabella élén, Wayne Rooney-éknak 29 forduló után 60 pontjuk van - ilyen keveset ennyi mérkőzés után a Premier League vezetője utoljára az 1998-99-es szezonban szerzett. Akkor szintén a manchesteriek, mégpedig 58 ponttal. Azóta a bajnokság ezen szakaszában a listavezetőnek mindig több pontja volt: a rekordot a 2005-2006-os idény jelentette, amikor a Chelsea 29 forduló után 75 ponttal állt az élen. Azóta viszont folyamatosan csökkent a listavezető pontszáma ennyi meccs után: egy évvel korábban a 29. játéknap után az élen álló Manchester Unitednek 63 pontja volt.

Forrás: AFP
Ferguson morcossága érthető, a MU befékezett az utóbbi hetekben

Mindez egyben azt jelenti, hogy ha csak valamelyik élcsapat nem kezd egy győzelmi sorozatba, akkor a mostani szezonban viszonylag kevés pont is elég lehet az aranyéremhez. A MU a hátralévő fordulókban maximum 27 pontot gyűjthet még, vagyis ha mindegyik meccsét megnyeri, akkor sem gyűjthet többet 87 pontnál. Ennek persze kicsi a valószínűsége, elvégre a manchesteriek játszanak még az Arsenallal és a Chelsea-vel is, arról nem is beszélve, hogy a mostani szezonban a kiscsapatok egyre gyakrabban megtréfálják a nagyokat.

Könnyen lehet, hogy ezúttal nyolcvannál kevesebb pont is elég lehet a bajnoki címhez. A Premier League történetében erre mindössze háromszor volt példa: 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben. A negatív rekordot az 1996-97-es idény jelentette, amikor a Manchester United 75 ponttal lett bajnok. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez a sztárklubok gyengélkedése miatt van így, vagy a bajnokság lett kiegyensúlyozottabb - a semleges drukkerek számára viszont mindenképpen jó, hogy csökkent a különbség a csapatok között.

www.global-soccer.eu