Ítélet születik Geréb Ágnes perében

Vágólapra másolva!
Várhatóan csütörtökön hirdet ítéletet a bíróság Geréb Ágnes szülésznő perében, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak. Az ügyészség a felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása mellett azt kérte, hogy a szülésznőt tiltsák el foglalkozásától.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön ítéletet hirdet első fokon a Fővárosi Bíróság Geréb Ágnes szülésznő és négy társának perében. Gerébet többek között foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják a tavaly júniusban kezdődött bírósági eljárásban. Pelle Andrea, Geréb Ágnes ügyvédje védence felmentését kérte, mert szerinte egyetlen vádpontban sem állapítható meg a szülésznő bűnössége. Az ügyész viszont felfüggesztett szabadságvesztést és foglalkozástól való eltiltást kért a vádlottra.

Négy otthon szülés miatt emelt vádat maradandó fogyatékosságot eredményező, továbbá halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette, valamint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt az ügyészség. Geréb Ágnes felelősségét három ügyben vetették fel.

Közben az otthon szülés szabályozása kialakulóban van, a kormány ugyanis elfogadta az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól szóló rendeletet, melyet a május 1-jét követő szülésekre kell alkalmazni (az erről szóló részletes cikkünket itt olvashatja el). Az otthonszülés eddig szabályozatlan terület volt, Geréb és társai többek között erre hivatkozva nyújtottak be kegyelmi kérvényt a köztársasági elnökhöz. A március közepén tartott utolsó tárgyaláson Cserni János bíró közölte, hogy csak akkor hirdet ítéletet március 24-én, ha addig a köztársasági elnök nem ad kegyelmet a vádlottaknak.

Geréb Ágnest, a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyászt október elején vették őrizetbe, mivel az általa vezetett születésházból kórházba kellett szállítani egy asszonyt, akinél szülés közben komplikációk léptek fel. Ezután előzetes letartóztatásba került, szabadon engedéséért többször tüntettek civil szervezetek, akik egyben azt is követelték, hogy a kormány rendezze az otthon szülés szabályozását. Geréb jelenleg házi őrizetben van. Az otthon szülések közben történt balesetek miatt már többször indult eljárás ellene.

A Geréb Ágnesről szóló korábbi cikkeinket itt megtalálja.