Vágólapra másolva!
Ligeti Dániel bronzérmet nyert a szabadfogásúak 120 kg-os kategóriájában a dortmundi Európa-bajnokságon, miután a szerda esti helyosztón legyőzte a német Nick Matuhint. A 66 kg-osok között Wöller Gergő az ötödik helyen végzett.

A 21 éves Ligeti a belga színekben versenyző Chadzji-Murad Khuseynovitch Istapayaev elleni győzelemmel kezdett, a nyolc között azonban a tavalyi ezüstérmes török Fatih Cakiroglu megállította.

Ligeti a vigaszágon folytathatta, ahol az ukrán Olekszandr Hocianivszkit pontgazdag meccsen úgy verte, hogy a 3-3-ra végződött első menetet utolsó szerzett ponttal nyerte, a másodikat pedig magabiztosan, 4-1-re. A bronzmeccsen a német Nick Matuhin várt Ligetire, aki az első menetben 1-0-ra, a másodikban pedig 2-0-ra győzött, és ezzel Hatos Gábor után a magyar küldöttség második bronzérmét szerezte az Eb-n.

A kétszeres Eb-bronzérmes Wöller, aki komoly vállsérülése miatt 2009 után indult ismét nagy világversenyen, a nyolcaddöntőbe kerülésért a román Ion Ceabannal találkozott, s nyert két szoros menetben. A folytatásban a macedón Dajen Mitrov következett, s egy a korábbinál könnyebb siker. Wöller az első és a második periódusban is fölényben volt, s az első szakaszt 2-0-lal, a másodikat pedig 1-0-val hozta.

A negyeddöntőben Wöller az azeri Dzsabrail Haszanov ellen fordulatos, látványos meccset vívott. Az első menet egészen őrületes birkózást hozott, akció akciót követett, s a két perc végén az eredményjelző 4-3-as azeri sikert mutatott, Gulyás István szövetségi kapitány azonban visszanézette a szakasz záró pillanatait, mert úgy érezte, Wöller pörgetését nem értékelték a bírók. Az elemzés során neki adtak igazat, így Wöller - 0-4-ről fordítva - 5-4-re hozta a periódust.

A folytatásban aztán már Haszanov akarata érvényesült, kitolásokkal és mögé kerülésekkel gyűjtögette a pontokat, s a másodikat 2-0-ra, a harmadik menetet pedig 3-1-re nyerte, s lépett a négy közé. Mivel az azeri a döntőbe jutott, Wöller a vigaszágra került, ahol a moldovai Vladimir Gotisan rá is ijesztett, az első menetet ugyanis 3-0-ra megnyerte, ezzel viszont láthatóan nagyon felbosszantotta Wöllert, aki a folytatásban tulajdonképpen lesöpörte őt a szőnyegről: a magyar birkózó a második periódust 7-0-lal, azaz technikai tussal nyerte, a harmadikban pedig 3-0-ra győzött.

A bronzért a hazai pályán versenyző Saba Arasch Javad Bolaghi volt Wöller ellenfele. Az első menetben a német szerzett 1-0-s vezetést, a felvonás végén aztán a magyar mögé került, ám kissé figyelmetlen volt, riválisa átlépett rajta. A bírók úgy látták, Bolaghi ekkor megbillentette Wöllert, s két pontot adtak neki, mire Gulyás István visszanézette a szituációt. A döntnökök hosszasan elemezték az esetet, majd a hazaiaknak adtak igazat.

A második menetben Wöller ment előre, egy szép akció után 1-0-s előnyhöz is jutott, riválisa azonban a hajrában mögé került, a szakasz 1-1-el zárult, s mivel Bolaghi szerezte az utolsó pontot, övé lett a bronzérem.

A nap harmadik magyar versenyzője, a szombathelyi Veréb István nagyon belehúzott a sorsolásnál, a 16-ba kerülésért ugyanis a tavalyi vb-győztes bolgár Mihail Petrov Ganevvel kellett megküzdenie. A pekingi olimpián is szerepelt magyar remekül kezdett, az első menetet 1-0-ra nyerte, a folytatásban azonban folyamatosan fogyott az ereje, s a második és a harmadik periódust is 2-0-ra elveszítette, és mivel ellenfele nem vitte tovább a vigaszágra, így helyezetlenül zárt.

"A mai napunk is jól sikerült, Dani bizonyította, hogy számolni kell vele nemzetközi szinten is - mondta Gulyás István szövetségi kapitány. - Egy kicsit fáradtabb volt, mint a csapat-vb-n, de ő még nagyon fiatal, egy héten belül kilenc ilyen meccs még sok neki egy picit. Gergővel is elégedett vagyok, annak ellenére, hogy jó esélye volt az éremre, tulajdonképpen egy figyelmetlenség miatt kapott ki. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nagyon hosszú sérülés után most tért vissza. Összességében természetesen elégedett vagyok, megint sikerült bizonyítanunk."

Csütörtöktől a nők küzdelmei kezdődnek meg. Első versenynapjukon a magyar színeket Szabó Emese (55 kg) képviseli majd