Navracsics: Nincs szükség rendkívüli takarékossági intézkedésre

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök-helyettes a köztelevízió Ma Reggel című műsorában arról beszélt, hogy van elegendő tartaléka az államnak, ezért nem lesz szükség rendkívüli takarékossági intézkedésre.
Vágólapra másolva!

Tavaly június óta, amióta a kormány megalakult, a központi közigazgatásból 240 milliárd forintot vettünk ki, takarékossági programokkal. Az idei évben pedig 250 milliárdot zároltunk - mondta a miniszterelnök-helyettes pénteken a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

A 250 milliárdról azt mondta, hogy nem veszett el, mert ha jól alakulnak a gazdasági folyamatok, akkor év végén akár vissza is kaphatjuk. "De hát nem úgy alakulnak a világgazdasági folyamatok" - tette hozzá Navracsics. "Vagyis kb. 500 milliárd forintot a központi közigazgatásból, az államból vagy kivettünk, vagy félretettünk. Ez hihetetlen takarékosságra ösztönöz minket" - mondta.

A műsorvezető kérdésére, hogy igaz-e, hogy elszaladt a hiány, Navracsics Tibor azt mondta, hogy ez egy olyan részeredmény, ami nem biztos, hogy az egész évre igaz. A műsorvezető kérdésére, hogy bármilyen rendkívüli takarékossági intézkedésre számít-e a kormány, Navracsics Tibor azt felelte, hogy szerkezeti átalakításra számítanak.

Ez azt jelenti, hogy miközben próbáljuk a pazarló részt megszüntetni, az általunk hatékonynak tartott részre próbáljuk átcsoportosítani, befektetni a pénzt - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki ilyen területnek nevezte az egészségügyet. Arra is kitért, hogy a Széll Kálmán-terv keretében felülvizsgálják majd a gyógyszer-támogatási rendszert is. Navracsics Tibor azt is mondta, hogy a 250 milliárd forint, amit félretettek, elegendő tartalék "minden világgazdasági bukfencre".