Vágólapra másolva!
Egy ideig párhuzamosan fut az üdülési csekkel a szerdától kibocsátható Széchenyi Pihenő Kártya, amit évi 300 ezer forint értékben adhatnak a munkavállalók. A kártyával elsősorban szálláshely-szolgáltatást vehetünk igénybe, de tizenegy további kiegészítő szolgáltatás is megvásárolható. Az új kártyát a tervek szerint júliusban vehetik kézbe a munkavállalók.
Vágólapra másolva!

Szerdától már kibocsátható, a munkavállalók ugyanakkor július elejétől vehetik kézbe a Széchenyi Pihenő Kártyát. A kártyával elsősorban szálláshely-szolgáltatás vehető igénybe. Az új cafeteriaelemet a munkáltatók évi 300 ezer forint értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással.

Bár az elmúlt években a belföldi turizmus - az Üdülési Csekknek is köszönhetően - jelentős fejlődésen ment keresztül, és a belföldi vendégéjszakák száma már meghaladja a külföldiekét. A belföldi turizmus élénkítését célozza a pihenőkártya bevezetése is, amely az üdülési csekkel szemben sokkal magasabb, évi 300 ezer forint értékben adhatják a munkáltatók a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a kártya kibocsátója olyan pénzintézet lehet, amelynek minden, 35 ezer fősnél nagyobb városban van irodája és az utolsó lezárt üzleti évében legalább 100 ezer saját kibocsátású bankkártyával rendelkezik.

A munkavállalók úgy juthatnak a kártyához, hogy a munkaadó elektronikus utalványokat vásárol a kibocsátótól, ez utóbbi pedig folyamatosan vezeti a felhasználást, amit a kártyabirtokosok az interneten nyomon követhetnek, illetve az egyenleget telefonon is lekérdezhetik.

A munkavállaló mellett közeli hozzátartozója is kaphat Szép-kártyát. Az első társkártyáért nem kell fizetni, a második viszont már 1500 forintba kerül. Ugyanennyit kell fizetni az elhagyott kártya újragyártásáért is. A kártya lejárati ideje 3 év.

A kártyával elsősorban szálláshely-szolgáltatást vehetünk igénybe, emellett 11 kiegészítő szolgáltatás is megvásárolható. Ebbe a körbe tartoznak például az étteremi szolgáltatások, a múzeumi, vidámparki és állatkerti belépőjegyek, valamint a testedzés is.

Forrás: Wikimedia Commons

A Széchenyi Pihenő Kártya már az idei szezonban megjelenik, a munkavállalók várhatóan júliusban vehetik kézbe a kártyákat, de a Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint ezzel párhuzamosan 2012. december 31-éig még működne az üdülési csekk is, ezt azonban a jövő év végével kivezetnék a piacról.

A Magyar Turizmus Zrt. [origo]-nak adott állásfoglalása szerint szervezet üdvözli a Szép-kártya bevezetését, mert tevékenységének egyik legfontosabb eleme a belföldi turizmus ösztönzése, vagyis annak elérése, hogy a háztartások turisztikai célra szánt megtakarításaiból minél többet az országhatárokon belül sikerüljön tartani. Fontos szempont, hogy a belföldi utazás ne csak azok körében legyen társadalmilag elfogadott, akik a külföldit eleve nem engedhetik meg maguknak.

A belföldi utazás megítélésének és társadalmi elfogadottságának növelésével a társaság stratégiai célja, hogy a belföldi utazás mozgalommá, értékké és trenddé váljon.

A Szép-kártya bevezetése szervesen illeszkedik az MT Zrt. koncepciójába, hiszen a társaság kampányai mellett a kártya egy nagyon fontos, kézzel fogható gyakorlati eszköze lesz a belföldi turizmus élénkítésének - áll az MT Zrt. közleményében.