Több mint négy százalékkal nőttek a nettó fizetések az év elején

Vágólapra másolva!
Az év első két hónapjában átlagosan több mint négy százalékkal nőttek az átlagos nettó keresetek Magyarországon éves összevetésben. A szellemi foglalkozásúak átlagfizetése 6,1 százalékkal, közel 180 ezer forintra nőtt.
Vágólapra másolva!

Január és február vége között átlagosan 2,63 millióan dolgoztak a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél és a közszférában, ami 0,9 százalékos növekedést jelent éves összevetésben - közölte kedden reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A költségvetési szektorban dolgozók száma közel 5 százalékkal, 705 ezerre csökkent, ami a közfoglalkoztatási rendszer átalakításával magyarázható. A közfoglalkoztatás nélkül 683 ezer fő dolgozott az ágazatban, ez pedig megegyezik az egy évvel korábbi adattal.

A vizsgált időszakban a bruttó átlagkereset 206,4 ezer forint volt, ami 3,1 százalékos többletet jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A versenyszférában a bruttó keresetek 6,4 százalékkal, 210 ezer forint fölé emelkedtek, a költségvetési szektorban dolgozók fizetése pedig 4,9 százalékkal 198,8 ezer forintra mérséklődött. A költségvetési szférában bekövetkezett keresetcsökkenés azzal magyarázható, hogy a tavalyi eseti
keresetkiegészítés első részletét januárban kapták meg az érintettek.

A családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset az év első két hónapjában 137,4 ezer forint volt, ez 4,4 százalékos emelkedést jelent. A fizikai dolgozók fizetése 1,1 százalékkal, 96,2 ezer forintra nőtt, míg szellemi foglalkozásúak nettó keresete az átlagot meghaladó mértékben, 6,1 százalékkal, 178,5 ezer forintra nőtt. (A KSH a személyijövelemadó-rendszer idei változása - elsősorban a családi kedvezmények előző évet jelentősen meghaladó mértékű növelése - miatt a reálkeresetek alakulását nem közli havi rendszerességgel.)