Két fej- és egy mellkaslövés végzett Oszama bin Ladennel

Meghalt Oszama bin Laden, Osama, Terrorizmus,
Vágólapra másolva!
Sötétben, több emberen átküzdve magukat jutottak el Oszama bin Ladenig az amerikai kommandósok, akik az első lövéseikkel még célt tévesztettek, de a menekülő terroristavezért a szobájában elkapták, ahol három lövés végzett vele. Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagja szerint nem volt egyértelmű, hogy a terroristavezér fegyvert akart-e ragadni.
Vágólapra másolva!

Új részletek derültek ki Oszama bin Laden megöléséről. A Telegraph szerint az al-Kaida vezetőjét az amerikai kommandósok kétszer fejbe lőtték, egyszer mellkason találták, miután a terroristavezér menekülni próbált a katonák elől.

Saxby Chambliss amerikai szenátor, a felsőház hírszerzési bizottságának tagja azt mondta, hogy a kommandósok betörték az ajtót, mire a folyosóra kinézett Bin Laden. Amikor észrevette a katonákat, visszamenekült a szobába, így az első lövések, amelyeket a kommandósok leadtak, célt tévesztettek. Az amerikai katonák utána mentek a szobába, ahol aztán lelőtték.

A szenátor kiemelte, hogy több nehezítő körülmény is volt. Az akciót sötétben hajtották végre a kommandósok, akiknek Bin Laden lelövése előtt több emberen kellett átküzdeniük magukat, ráadásul a bejárati ajtó áttöréséhez robbanóanyagot kellett használniuk. "Amíg el nem jutottak hozzá, a katonák nem tudhatták, hogy mit fognak találni a házban" - mondta Saxby Chamliss.

Bin Laden szobájában találtak egy AK-47-es fegyvert és egy pisztolyt - mondta a politikus. Az azonban nem egyértelmű, hogy akarta-e használni ezeket. "A sötétben helyesen döntöttek a katonák, hogy lelőtték" - vélte.

A terroristavezér megölésében amerikai hivatalnokok szerint kulcsmomentum, hogy Bin Laden menekülőre fogta, amikor meglátta a katonákat. "Visszavonult. Nem tudhatták, miért teszi ezt, mit fog csinálni a szobában. Fegyvert ragad? Vagy van az öngyilkos merényleteknél használt mellénye?" - mondta a lap szerint az egyik névtelenül nyilatkozó hivatalnok.

Az akciót közelről ismerő másik, névtelenül nyilatkozó forrás szerint Bin Laden ijedtnek és zavarodottnak tűnt, mielőtt lelőtték. A terroristavezér megpróbálta elbarikádozni magát, és ellen is állt, és nem is adta meg magát azonnal. "Egy Bin Ladenhez hasonló ember esetén, aki azt állította, hogy annyi amerikait akar megölni, amennyit csak bír, addig, amíg nem 150 százalék, hogy megadta magát, fenyegető tényezőként kell kezelni" - mondta.

A kemény kiképzésen átesett kommandósok az első jelentések szerint több tűzharcon is átestek, amíg eljutottak Bin Ladenig, később azonban már arról érkezett hír, hogy az akció rendkívül egyoldalú volt, csak egyszer nyitottak tüzet az amerikaiakra.

Oszama bin Laden halálhírét Barack Obama jelentette be május 1-jén éjjel, majd 6-án kitüntette az akcióban részt vevő katonákat.