Távozik az IMF éléről a szexuális zaklatással vádolt Strauss-Kahn

Vágólapra másolva!
Bár továbbra is ártatlannak vallja magát, lemondott a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjáról csütörtökön a szexuális zaklatással vádolt Dominique Strauss-Kahn. Az igazgatótanács közölte, hogy megkezdik az új vezérigazgató kiválasztását, addig az amerikai vezérigazgató-helyettes, John Lipsky vezeti az intézményt.
Vágólapra másolva!

Felajánlotta azonnali hatályú lemondását csütörtökön Dominique Strauss-Kahn, a Nemzeti Valutaalap vezérigazgatója - közölte a BBC. Strauss-Kahn - közleménye szerint - szándékáról értesítette már az IMF igazgatótanácsát is. Mint írta, "végtelenül szomorú", de kötelességének érzi lemondani, mert gondolnia kell a családjára, és mert az IMF érdekeit nézi. Volt kollégáihoz szólva így írt: "nagy dolgokat vittünk véghez az utóbbi több mint három évben". Dominique Strauss-Kahn egyúttal ismét határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat. A férfit szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Az igazgatótanács közölte, hogy megkezdik az új vezérigazgató kiválasztását. Dominique Strauss-Kahn vasárnapi letartóztatása óta az amerikai vezérigazgató-helyettes, John Lipsky vezeti az IMF-et, de elemzők szerint ő hosszabb távon nem marad ezen a poszton. Még Strauss-Kahn lemondása előtt elindultak a találgatások a lehetséges utódról. Szóba került Kemal Dervis korábbi török pénzügyminiszter, aki az ezredforduló után az IMF segítségével megakadályozta Törökország csődbe jutását. Felmerült Stanley Fischer, az IMF korábbi vezérigazgató-helyettesének neve is, aki jelenleg az izraeli központi bankot vezeti. Továbbá lehetséges jelöltként nevezték meg a francia pénzügyminisztert, Christine Lagardét, aki az IMF első női elnöke lehetne.

A CNN jelentése szerint Dominique Strauss-Kahn ügyvédei a csütörtöki bírósági meghallgatáson újra megkísérlik elérni a férfi óvadék ellenében való szabadlábra kerülését. A védelem állítólag felajánlja, hogy a vádlott elektronikus nyomjelzőt visel majd a lábán, illetve hogy nem hagyja el a szállodai szobát vagy az irodát, és leadja az útlevelét is. A CNN szerint az ajánlatban "hatalmas összegű" óvadék szerepel majd. Az illetékes bíró kedden a külföldre szökés veszélyére hivatkozva utasította el, hogy Strauss-Kahnt egymillió dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezze.

Az IMF első embere a nyomozók szerint múlt héten szombaton délután a Times Square-en található Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy 32 éves szobalányt. A nő az incidens után kimenekült a szállodai szobából. A rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolja. Strauss-Kahnt bűnössége esetén az első két vádpont mindegyikéért, külön-külön 15-től 20 évig, a harmadikért pedig 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.