Pénzkidobás vagy jó döntés - ellenzéki reakciók a Mol-részvények visszavásárlására

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok közül a Jobbik egyértelműen jó döntésnek minősítette a Mol-részvények visszavásárlását, az MSZP fölösleges pénzkidobásnak tartja, az LMP pedig arra emlékeztet, hogy ettől még nem lesz biztonságosabb az energiaellátás. A MSZP és az LMP is úgy véli, hogy az oroszok a pénz mellett biztosan kértek valami mást is az üzletért cserébe.
Vágólapra másolva!

"A bűncselekmény határait súroló, ész nélküli pénzkidobás" tartja az MSZP, hogy az állam 1,88 milliárd euróért visszavásárolja az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét. Szanyi Tibor, a párt elnökségének tagja azt mondta: az állam mintegy 40 százalékkal drágábban vásárolta meg a részvényeket, mint amennyiért az oroszok megvették őket. Szanyi szerint a 21,2 százalékos részesedés még ahhoz sem volt elég, hogy az oroszok részt vegyenek a Mol közgyűlésén.

Szanyi azt mondta: mivel a Mol-pakett megvásárlását a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelből finanszírozza a kormány, azt az adófizetőknek kell visszafizetniük, miközben a kormány különböző megszorításokkal hasonló összeget "présel ki" az emberekből. Szanyi arról is beszélt, hogy egyelőre nem ismert, mit adott még a kormány a részvényekért, "hol árulta el Magyarországot, a magyar gazdaság érdekeit". Szerinte ugyanis az oroszok az első perctől világossá tették, hogy pusztán pénzért nem adják el a pakettet.

Podolák György, az MSZP energetikai tagozatának elnöke és Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető közleményben tudatta: a szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy amikor 2012-ben mintegy 550 milliárd forint költségvetési megtakarítás várható a megszorítások eredményeként, és amikor a kormány harcot indított az államadósság csökkentése érdekében, akkor 507 milliárd forintot költ egy mindössze osztalékra jogosító, kisebbségi részvénycsomag megvásárlására.

A Jobbiknak tetszik

A Jobbik üdvözölte a Mol-részvények állami kézbe kerülését. Hegedűs Tamás, a párt képviselője keddi sajtótájékoztatóján pozitívumként értékelte, hogy így a jövőben az állam érdemben befolyásolni tudja a Mol stratégiai döntéseit, valamint meg tudja védeni az ellenséges célú felvásárlásoktól is a céget, így összességében a Mol piaci értéke is nőni fog.

A képviselő azt mondta: az ügylettel tulajdonképpen "kijavították a korábbi felelőtlen privatizációs gyakorlatot", és az is bebizonyosodott, hogy "érdemes az oroszokkal tárgyalni." Hegedűs szerint Az IMF-hitel felhasználását a Jobbik "elfogadható megoldásnak" tartja, hiszen így "legalább tudjuk, hogy mire megy el a hitel."

Az LMP az ár miatt aggódik

Az LMP szerint nem igaz, hogy a Mol-részvények visszavásárlásától javul Magyarország energiabiztonsága, viszont 500 milliárd forinttal nő az államadósság - jelentette ki Jávor Benedek, a párt képviselője, aki szerint a döntés hatására nem lesz "egy cseppel több olaj sem Magyarországon", hanem ugyanúgy külföldről importálja majd az ország az energiahordozókat.

Jávor szerint a kormány halmozottan hátrányos helyzetű rétegektől von el forrásokat az államadósság csökkentésére hivatkozva, ezért "nem biztos, hogy a legjobb döntés, hogy az államadósság rovására 500 milliárd forintot fektet a kormány egy tőzsdei cégbe". A képviselő szerint a Szurgutnyeftyegaz az elmúlt időszakban nem mutatott hajlandóságot a Mol-részvények értékesítésére, ezért a mostani tranzakció nagy engedmény a részükről. "Reméljük, nem az az ára ennek a kompromisszumnak, hogy ezért cserébe kell majd az új paksi blokkokat orosz cégekkel építtetni" - mondta Jávor.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be: Magyarország visszaszerezte 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól. Orbán bejelentése után Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt közölte: az állam 1,88 milliárd euróért vásárolta vissza a Mol-részvényeket az orosz Szurgutnyeftyegaztól, a tranzakciót pedig a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozzák. A részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül. Szerinte piaci megállapodás történt, a részvénycsomagért semmi mást nem adtak az oroszoknak, csak a vételárat.