Vágólapra másolva!
A McLarennél arra számítottak, hogy Sebastian Vettel legalább kétszer fog kiállni a bokszba, de Jenson Button elégedett a 3. helyezéssel is. Lewis Hamilton azonban mihamarabb elfelejtené ezt a hétvégét.

Bár Jenson Button sokáig vezette a Monacói Nagydíjat, és a győzelemre is esélyesnek tűnt, végül csak a 3. helyen ért célba Sebastian Vettel és Fernando Alonso mögött. Mégis elégedettnek vallja magát.

Míg Vettel csak egyszer, Alonso pedig kétszer cserélt kereket, Button háromszor járt a bokszban. Másodszor a 33. körben, éppen a Safety Car felbukkanása előtt, míg ferraris vetélytársa egy körrel később ment ki, amivel kevesebb időt vesztett. Button, aki a bokszkiállások első fordulója után vette át a vezetést, utólag úgy látja, a McLarennek a második alkalommal már a lágyabb helyett a keményebb keverékű gumit kellett volna feltennie az autójára, de azt hitték, még Vettelnek is meg kell majd látogatnia a szerelőit legalább egyszer.

"Továbbra sem használtuk a keményebb keverékű gumikat, ezért muszáj volt még egyszer kereket cserélnünk, hogy befejezhessük a versenyt" - mondta a zsinórban második dobogós helyét szerző Button. "Tíz körrel a leintés előtt még úgy látszott, Sebastiannak, Fernandónak és nekem is van esélyem a győzelemre: Sebastian gumijai kezdtek szétkopni, és Fernando nagyon keményen szorongatta. Már előre láttam, hogy Fernando az első kanyarban támadást akar indítani ellene - ezt szórakoztató volt nézni, mert valószínűnek tűnt, hogy vagy összeütköznek, vagy esélyem nyílik nekem is beszállni a küzdelembe."

"Bármelyikünk nyerhetett volna. A Vitalij nagy balesete miatti megszakítás után azonban az összes csapat új gumikat tehetett fel az autójára, és innentől kezdve nem tehettünk semmit, mert egyforma lett a tempónk."

Button összességében mégsem bánta, hogy a stratégiája nem bizonyult kifizetődőnek. "A csapat nagyszerű munkát végzett, igazán elégedett vagyok" - jelentette ki. "Keményen odatettük magunkat, és muszáj volt megpróbálnunk valami mást, hogy legyőzzük Sebastiant. Egy ideig biztatónak tűnt a helyzetünk, végül azonban nem jött össze a dolog."

Lewis Hamilton legjobb edzéskörének szombati törlése miatt eleve csak a 10. helyről vághatott neki a versenynek, aztán kétszer is megbüntették, mert előzési kísérletei közben először Felipe Massa, majd Pastor Maldonado kieséséhez járult hozzá. Ám így is hatodikként ért célba, megőrizve 2. helyét az összetettben.

"Hát, ez a hétvége nagy csalódás volt" - ismerte el. "Délután, magán a versenyen, végrehajtottam három jó manővert Michael (Schumacher), Felipe és Pastor ellen, ebből kettő miatt azonban megbüntettek. Ami Felipét illeti, a hajtűben bebújtam mellé, de ő korán befordult, és összekoccantunk. Pastor szintén rám húzta a kormányt, és leszorított a rázókőre. A büntetések bosszantóak voltak: itt borzasztóan nehéz előzni, ritkán adódik rá lehetőség."

"Az autó lelkét is igyekeztem kitaposni, és csak szerettem volna örömet szerezni a nézőknek."

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh is meg volt győződve róla, hogy a piros zászlós megszakítás nélkül Buttonnak nyerhetett volna. "Ezt persze már sohasem tudhatjuk meg - az azonban kétségtelen, hogy a verseny végére Sebastian és Fernando gumijai is nagyon elkoptak, míg Jensonéi az övékhez képest még frissek voltak" - ismerte el.

Button jóvoltából a McLaren átlépte 10 ezredik, az élen töltött versenykörét eddigi története során. Az istálló hátránya a konstruktőri összetettben 61 pont az élen álló Red Bullhoz képest.