Vágólapra másolva!
A labdarúgás történetének legnagyobb múltra visszatekintő párviadalára kerül sor a Copa América negyeddöntőjében, ahol Argentína és Uruguay találkozik egymással szobaton éjfélkor. A két válogatott eddig közel 200 alkalommal mérte össze erejét, ők vívták az első vb-döntőt is, viszonyuk éppen ezt követően romlott meg.

Ha azt a kérdést tesszük fel egy futballszurkolónak, hogy melyik két ország válogatottja találkozott a legtöbbször, akkor a válasz a legtöbb esetben valószínűleg Anglia és Skócia. Ez a két csapat játszotta a sportág történetének első hivatalos válogatott mérkőzését, de a két brit tagállam csak 110-szer mérkőzött meg egymással. A rekordot viszont az Argentína-Uruguay összecsapás tartja, amelyre a legvisszafogottabb számítások szerint is már 177 alkalommal került sor, a 178. pedig szombaton a Copa América negyeddöntőjében következik.

A tea is segített

A két szomszédos dél-amerikai ország rivalizálása sokáig kifejezetten békés volt. Az első mérkőzésüket még a múlt század elején játszották egymással (argentin források szerint 1901-ben, az uruguayiak szerint 1902-ben), de Buenos Aires, illetve Montevideo csapata már 1889-ben összemérte erejét. Mindkét országgal a brit munkások ismertették meg a sportágat, és az első meccsek összeállításaiban rengeteg angol nevet lehetett olvasni. 1905-ben a híres skót teamágnás, Thomas Lipton éppen ezért trófeát ajánlott fel a két ország válogatottja számára azzal a feltétellel, hogy csak helyi születésűek játszhatnak a csapatban. A Lipton-kupát 1905 és 1929 között majd minden évben megrendezték, utoljára 1992-ben.

Nem csoda, hogy a sorozat éppen 1930-ban szakadt meg, abban az évben ugyanis az első világbajnokság döntőjét Uruguay és Argentína játszotta, és az addigi jó viszony akkor romlott meg véglegesen. Két évvel korábban az amszterdami olimpia fináléjában is ez a két együttes találkozott, és akkor megismételt meccsen az uruk nyertek. Ennek köszönhetően a montevideói döntő előtt feszült volt a hangulat, a két együttes abban sem tudott megegyezni, hogy melyik biztosítsa a labdát, így az első félidőt az uruguayiak, a másodikat az argentinok labdájával játszották. Montevideóba 10-15 ezer argentin szurkoló utazott el, megmotozták őket, nehogy fegyvereket vigyenek be a stadionba. A 93 ezres közönségben a vendégdrukkerek hangja elveszett, az argentin játékosok állítólag halálos fenyegetéseket is kaptak a meccs előtt, és sokak szerint nem mertek teljes erőbedobással játszani, mert féltették a testi épségüket. A találkozót 4-2-re Uruguay nyerte, így lett az első világbajnok.

Az 1930-as vb-döntő:

Csontzene a derbiken

A két csapat ezt követően közel két évig nem játszott egymással, de 1932-től ismét rendszeresen összecsaptak, rengeteg különböző regionális kupáért. A Copa Américán viszont meglepően kevés alkalommal találkoztak egymással ahhoz képest, hogy Uruguay és Argentina is 14-14 aranyérmet nyert, 29 párviadaluk nem tűnik soknak. Döntőt például egyszer sem játszottak egymás ellen, igaz, egészen 1975-ig ilyenre nem is került sor a sorozatban. Az 1989-es kiírásban viszont két Argentína-Uruguay meccs is volt: az elsőt az argentinok, a másodikat az uruk nyerték, a világbajnok argentin védőt, Oscar Ruggerit mindkét meccsen kiállították.

Az 1930-as finálé mellett a két országnak még egy vb-párharca volt: az 1986-os tornán Mexikóban a legjobb nyolc közé jutásért játszottak. A találkozót Pedro Pasculli találata döntötte el az argentinok javára, de a meccs elsősorban a csontzenéről maradt emlékezetes: hét sárga lapot osztottak ki, és az uruk végig faragták Diego Maradonát, akinek minden gátfutói képességére szüksége volt ahhoz, hogy túlélje a meccset komoly sérülés nélkül, végül azt argentinok 1-0-ra nyertek.

Az 1986-os meccs:

A dél-amerikai vb-selejtezők átszervezése óta Argentína és Uruguay legtöbbször a kvalifikációs sorozatban játszott egymással: az argentinok mind a négy hazai meccset megnyerték, a montevideói találkozók pedig általában kevés téttel bírtak a számukra, mert addigra rendre kiharcolták a vébészereplést. Legutóbb azonban a Maradona által irányított csapatnak mindenképpen nyernie kellett Montevideóban ahhoz, hogy kijusson Dél-Afrikába, és a hét sárga lappal, valamint egy kiállítással tarkított meccsen ez Mário Bolatti góljával sikerült is.

Az argentinok számára a dél-afrikai vb-indulásról döntő meccs:


Messit le kell mészárolni

2009 októbere óta ez lesz a két csapat első összecsapása, és a hazai pályán szereplő argentinok egyáltalán nem lehetnek biztosak a győzelemben - még akkor sem, ha a legutóbbi, Costa Rica elleni csoportmeccsen Sergio Batista megtalálta az ideális taktikát és összeállítást.

A szakember ezen nem is óhajt változtatni, vagyis Lionel Messi ismét csak karmesterként futballozik majd az Ángel Di María-Gonzalo Higuaín-Sergio Agüero trió mögött. Az uruknál Edinson Cavani sérülés miatt nem játszhat, a védelemből pedig Sebastián Coates eltiltása miatt fog hiányozni (a bekk a legutóbbi két mérkőzésen egyaránt sárga lapot kapott). Diego Forlánék azonban aligha adják fel könnyen, amit jól mutat Sebastián Abreu nyilatkozata. A csatár kijelentette a pénteki sajtótájékoztatón: "Hogyan lehet megállítani Messit? Le kell mészárolni".

Mielőtt az argentin újságírók a szívükhöz kaptak volna, az El Loco, vagyis Bolond becenévre hallgató focista megmagyarázta szavait. "Szorosan kell őt fogni, nem szabad területet hagyni neki" - fejtette ki, de semmi kétségünk ne legyen afelől, hogy ha arra van szükség, akkor a szabálytalankodás sem okoz majd lelki problémákat az uruknak. Elvégre játékukra tradicionálisan jellemzi a "garra charrúa", vagyis a helyi indián törzs, a charrúák harci szelleme.