Csütörtökön tartják a görög válság miatti rendkívüli EU-csúcsot

Vágólapra másolva!
Bár Németország korainak tartotta a görög pénzügyi helyzet miatti rendkívüli uniós csúcs összehívását, az euróövezeti országokban egyre nagyobb méreteket öltő befektetői pánik miatt azonban már a jövő héten megtarthatják az elmaradt értekezletet. A csúcson várhatóan döntés születik arról, hogy bevonják-e a magánszektort a görög krízis kezelésébe.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tartják az európai vezetők a görög helyzet miatti rendkívüli csúcstalálkozójukat. A megbeszélés témája az euróövezet egészének pénzügyi stabilitása, illetve a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítség lesz, egyik célja pedig, hogy jóváhagyják azt a tervet, amely a magánszektor bevonásával oldaná meg a krízist. "A kérdés most inkább már az, hogy miként, semmint hogy lesz-e egyáltalán magánbefektetői részvétel" - vélekedett a Dow Jones üzleti hírügynökségnek nyilatkozó euróövezeti forrás. Az Európai Központi Bank azonban továbbra is határozottan ellenzi az ilyen jellegű terveket, ugyanis attól tart, hogy az szélesebb körű pénzügyi nehézségeket okozna.

A mentőcsomag elsődleges célja, hogy biztosítsa azt a több mint 100 milliárd eurós hiányt, amely a következő években várhatóan keletkezik még a görög államháztartásban. Egyes források szerint a csomag véglegesítése akár szeptemberig is elhúzódhat.

Németország ragaszkodott hozzá, hogy Görögország ne kapjon további pénzügyi támogatást a magánszektor bevonása nélkül - írja a Washington Post online kiadása. Az elmúlt napokban a német kormány nyíltan szkeptikus álláspontot képviselt a csúcstalálkozó mielőbbi megtartása miatt, mondván, több időre van szükség a megállapodás előkészítésére. Miután azonban a múlt héten a görög gazdasági helyzet körüli folyamatos bizonytalanságok széles körű befektetői pánikhoz vezettek, a találkozó összehívása mellett döntöttek.

A görög válságról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.