Még fél évig várhatnak a gyorssegélyre a bajban lévő települések

Vágólapra másolva!
Még fél évig is elhúzódhat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatásainak kiutalása - írja a Világgazdaság hétfői száma. A kormány szinte minden pályázó önkormányzatnak küldött támogatást, de ez gyakran meglepően kevés volt. Több mint száz település például eddig egymillió forintnál kevesebbet kapott.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság szerint a bajban lévő önkormányzatoknak az év elején ígért 31 milliárd forintos támogatásból eddig 11,6 milliárdot kaptak meg az érintett települések a kormánytól. Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatásainak kiutalása még fél évig is elhúzódhat: az aktuális tervek szerint legkésőbb december 10-ig döntenek ezekről az összegekről.

A gazdasági napilap hétfői számában megjelent cikk ismerteti, hogy a kormány szinte minden pályázó önkormányzatnak küldött több-kevesebb támogatást - gyakran meglepően keveset is: 879 település esetében tízmillió forint alatt volt az összeg. A Békés megyei Újszalonta negyvenezer forintos állami segítséget kapott. 118 olyan település volt, amely eddig egymillió forintnál kevesebbet kapott, és 879 helyen maradt tízmillió alatti az összeg. A legtöbb pénzt, 378 millió forintot Miskolc kapta.

Újdonság, hogy ezúttal nem csak kistelepülések folyamodtak segélyért. Szintén nem volt megszokott, hogy a megyei önkormányzatok is pályázhattak, igaz, nekik vissza is kell fizetni, amit kapnak. A tizenkilenc megye közül tíz kért és kapott is támogatást - olvasható a Világgazdaságban. A lap önkormányzati forrásra hivatkozva azt írja, több helyen ez már a végső mentsvárat jelentette ahhoz, hogy ne jussanak csődbe, mint Heves megye.