A TASZ szerint jogszerű a Szigetre bejelentett tüntetés

Vágólapra másolva!
Mivel a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a rendőrség nem tehetett mást, minthogy tudomásul vette a Hajógyári Szigetre bejelentett tüntetést - közölte a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet. Geredai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője szerint a Szigetre csak az mehet majd be a fesztivál idején, akinek érvényes jegye van.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által az Óbudai Hajógyári Szigetre még januárban bejelentett tüntetés jogszerű. A jogvédő szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, "tekintettel arra, hogy a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését".

Az önkormányzat által a Sziget Fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának - tették hozzá.

A közlemény valószínűsíti, hogy a fesztivál nagyszínpadánál - ahol több tízezren férnek el - a tüntetésen maximum százan lesznek, így a koncert és a tüntetés azonos helyen és időben zajlik majd, de ez "nem jelenti azt, hogy bármelyik is ellehetetlenítené a másikat".

A TASZ szerint ilyen esetben a rendőrség feladata mindkét rendezvény megközelítésének és zavartalan lebonyolításának biztosítása, a résztvevők biztonságának garantálása - mutattak rá.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: az óbudai szigetre - mivel az irodának a fővárosi önkormányzattal a rendezvény megtartására érvényes szerződése van - a fesztivál ideje alatt csak az jöhet be, aki megváltotta belépőjegyét vagy tiszteletjegyet kapott. "A rendezvény programjaira mi nem fogunk senkit azért ingyen beengedni, mert arra hivatkozik, hogy tüntetni jött" - fogalmazott.

A fesztivál főszervezője közölte: "egyelőre számomra ez egy elképzelhetetlen helyzet, nem is az én dolgom ezt megoldani, mert nem én teremtettem ezt a helyzetet". A rendőrségnek kell megoldani ezt a szituációt, ugyanis ez a szerv jogosult erre - tette hozzá.