Újabb információszivárgás a Facebooknál

Vágólapra másolva!
Újabb adatvédelmi problémával kell megbirkóznia a Facebooknak. Bárki megnézhette a közösségi oldalon megosztott videók címét, leírását és kis ajánlóképét akkor is, ha a tulajdonosuk nem szánta nyilvánosnak ezeket az információkat.
Vágólapra másolva!

Ideális esetben a csak szűk körben megosztott tartalmakról nem is tudnak azok, akiknek nincs hozzáférésük. A szülőket nem nyugtalanítják a gyerekük fesztiválozós videói, ha nem is tudnak róluk. Ezt a beállítási lehetőséget a Facebook is felkínálta, az egy csoport számára megosztott tartalmakat csak a csoport tagjai érhették el.

A rendszer váratlan hibájából kifolyólag azonban a felhasználók videóinak listáját bármelyik ismerősük megnézhette. A lekért adatok a videók címét, kis előnézeti képét, leírását és a felvételen szereplők neveit tartalmazták. Ennyi információból többnyire elég ahhoz, hogy kitaláljuk, mit ábrázol a felvétel. A videót magát nem mutatta meg jogosulatlanoknak a Facebook, helyette az "Ezt a videót törölték, vagy adatvédelmi okokból nem lehet megtekinteni" hibaüzenetet jelenítette meg a közösségi oldalt. Egy gyanakvó szülőnek azonban ennyi már elég, hogy rákérdezzen, miért is nem nézheti meg a Fesztivál 2011 vagy a Júliusi buli fantázianevű felvételeket.

A TechCrunch kérdésére a Facebook szóvivője elismerte, hogy egy hétig hibásan működött az oldal videomegosztó funkciója. A problémát azóta kijavították, így senkinek sem kell félnie, hogy illetéktelenek is megnézhetik a videóit.