Népszabadság: 224 politikusnak kell július végéig különadót fizetnie

Vágólapra másolva!
Mintegy 75 millió forint összegű különadót kell befizetnie a július végi határidőig annak a több mint kétszáz politikusnak, akik tavaly végkielégítést kaptak. A 2010-es év várt bevételeinek mindössze kétharmada folyt be eddig a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz.
Vágólapra másolva!

Összesen 224 országgyűlési képviselőnek, alpolgármesternek és európai parlamenti képviselőnek kell 98 százalékos különadót fizetnie a tavaly kapott végkielégítése után a törvényben előírt július 31-i időpontig - írja keddi számában a Népszabadság. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közölte: a beérkezett adatok szerint az érintett politikusoknak mintegy 75 millió forint különadót kell befizetnie.

A parlament hivatala 168 képviselő esetében jelezte, hogy különadót kell fizetnie. Az előző ciklus végén a képviselői átlagfizetés 400 ezer forint volt, így a távozók átlagosan két és fél millió forint végkielégítést kaptak. A lap információi szerint 95 százalékuk MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es politikus. Az állami szférából tavaly elbocsátott 893 vezető és alkalmazott jelezte a május 20-ig esedékes személyijövedelemadó-bevallásában, hogy különadót kell fizetnie. A 2,1 milliárd forint befizetési kötelezettségből eddig azonban csak 1,3 milliárd érkezett meg a NAV-hoz - írja a Népszabadság.

Az országgyűlés május közepén terjesztette ki a különadó-fizetési kötelezettséget a parlamenti képviselőkre, a polgármesterekre, az alpolgármesterekre, az EP-képviselőkre és a megyei közgyűlési elnökökre.