Kína állhat a legdurvább internetes támadások hátterében

Vágólapra másolva!
A McAfee cég internetbiztonsági szakértői szerint egyetlen állam áll az utóbbi öt évben végrehajtott, nagyszabású kibertámadások mögött, amelyek többek közt az ENSZ és számos ország kormányainak informatikai rendszerét érték. Bár a társaság tanulmánya nem nevezi meg, a cég utal arra, hogy Kína állhat a hackertámadások mögött.
Vágólapra másolva!

A McAfee cég elemzése szerint az utóbbi öt évben az ENSZ mellett világszerte több mint hetven különböző szervezet, kormány és vállalat esett áldozatul a kibertámadásoknak. A hackerek többek közt az Egyesült Államok, Kanda, India, Tajvan, Dél-Korea és Vietnam kormányainak számítógépes rendszereibe hatoltak be, de feltörték a Nemzetközi Olimpiai Szövetség, illetve a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség informatikai infrastruktúráját számos magáncég mellett.

Bár a társaság tanulmányában nem nevezi meg, hogy mely állam állhat a támadások mögött, biztonsági szakértők az elemzésben elhelyezett utalások nyomán valószínűsítik, hogy Kínáról van szó. Az ázsiai országot az USA már több alkalommal megvádolta nyíltan vagy burkoltan azzal, hogy számos komoly hackertámadást indított az országban működő cégek vagy szervezetek ellen. Peking eddig minden alkalommal tagadta ezt, bár legutóbb már azt is megjegyezte, hogy az országban is komoly gondot okoz a hackerek tevékenysége.

A tanulmány szerint ismeretlen hackerek 2008-ban hatoltak be az ENSZ rendszereibe, ahol mintegy két éven át titokban tudtak tevékenykedni, és titkos adatokat lopni. A biztonsági szoftvereket gyártó McAfee idén márciusban szerzett bővebb információkat a feltörésekről azt követően, hogy szakértői felfedeztek egy fertőzött számítógépek vezérlésére használt szervert, és megvizsgálták annak naplófájljait.