Vágólapra másolva!
Az Anderlecht ugyan már háromszor is nemet mondott a Juhász Roland megvételére ajánlatott tett skót Glasgow Rangersnek, a magyar válogatott védő reméli, hogy jövő hétfőig a két klub megegyezik a vételáráról. A belga klub szurkolói transzparensen kérték a védőt, hogy maradjon, ám Juhász hajthatatlan: úgy érzi, eljött az ideje, hogy hat év után klubot váltson. A 28 éves játékos számára azért is vonzó a Rangers, mert onnan sokkal könnyebb Angliába igazolni, mint Belgiumból.

- Mit szól ahhoz, hogy a Rangers már három ajánlatot tett önért, de az Anderlecht mindegyiket kikosarazta?
- Lehet, azóta már a negyediket is megtették? Ha igen, remélem, az már megfelelő lesz. Tényleg érződik, hogy a skótok nagyon szeretnének megszerezni, közelednek az álláspontok, de van még egy kis hézag, remélem, sikerül a két klubnak megegyeznie hétfőig.

- Miért pont hétfőig, hiszen az átigazolási szezon csak augusztus 31-én zárul?
- Jövő hét elején kell leadni a nevezéseket az Európa Ligába, és gondolom, mindkét csapat szeretné, ha számíthatna rám a kupában.

- Az angol sajtó azt írta, hogy először másfél, majd két és fél, utána pedig hárommillió fontot kínált önért a Rangers. Mennyiről szólhat a negyedik ajánlat?
- Talán már 3,5 milliós is volt? Ezt igazából nem tudom, én csak szeretném, ha végre pont kerülne az ügy végére, mert már túl régóta tart, és jó lenne tudnom, hogy hol folytatom.

- Azt már többször elmondta, hogy váltani szeretne, de biztos abban, hogy a Rangers előrelépés az Anderlechthez képest?
- Más futball a skótoké, de abban mindenképpen hasonlít a két ország bajnoksága, hogy itt is, ott is két-három kiemelkedő csapat van. Ami viszont fontos különbség számomra: Skóciából sokkal könnyebb lenne Angliába igazolni, mint innen.

- Szóval csak ugródeszkának tekinti a Rangerst?
- Egyáltalán nem. Azért szeretnék váltani, mert új kihívásra van szükségem, szeretném, ha új impulzusok érnének, hiszen már hat éve az Anderlecht játékosa vagyok.

- Nem úgy tűnik, hogy a klub vezetőit könnyű meggyőzni, szinte félévente visszatérő téma, hogy Juhász Rolandot ez vagy az a csapat vinné, de az Anderlecht az összes ajánlatot visszaküldte a feladónak.
- Igen, sajnos nem könnyű a csapatommal megegyezni, ritkán hallani ilyenről, hogy ennyi egyezkedés után sem jut két klub dűlőre, pedig jelentősen változott az első ajánlat az utolsóhoz képest. Persze jó, hogy ragaszkodnak, de ennyi év után már tényleg úgy érzem, hogy máshol is szeretném kipróbálni magam.

- Mit szólt az Anderlecht-szurkolók transzparenséhez?
- Meglepődtem. Több belga újságban is megjelent, hogy konfliktus nélkül akarok távozni, és ezt akár másképp is értelmezhették volna a drukkerek, akár úgy is, hogy balhézni akarok, amiért nem engednek el a klubvezetők. Meglepődtem, hiszen az első meccsünket idegenben játszottuk, és miután kivonultunk, kifeszítették a transzparenst, amelyre az volt írva, hogy arra kérnek, maradjak. Meccs közben is a nevemet kiabálták, és ez jó érzéssel töltött el. A héten a városban is mindenki azt mondta, hogy maradjak, és ez egy pozitív visszajelzése annak, hogy hat év alatt valamit hozzátettem a csapat sikereihez. Ragaszkodnak hozzám, de sokan meg is értik, hogy el akarok menni, nem támadnak emiatt.

Forrás: AFP/Dirk Waem

- Gondolom, az is örömmel tölti el, hogy a Rangers ilyen kitartó.
- Lassan két-három hete próbálnak megszerezni, pedig csak egy kis ajánlattal kezdődött az egész. Látom, hogy mennyire ragaszkodnak, hiszen vettek egy román védőt, de rajtam kívül mást nem is hoznak hírbe a csapattal. Nagyon szimpatikus, hogy az edző ennyire szeretne, úgyhogy már csak ezért is szívesen mennék, ráadásul nem az történt velem, hogy valaki beajánlott, hanem tényleg egy komoly összeget fizetnének értem, tehát mindkét fél jól járna. A következő három-négy napban el kell dőlnie a jövőmnek. Persze előtte a ma esti bajnokin (az interjú a pénteki, 3-1-es Anderlecht-sikerrel végződött, Mechelen elleni meccs előtt készült - a szerk.) igyekszem arra is figyelni, hogy jól szerepeljen az Anderlecht.

- Mennyire zavarja, hogy a Rangers - a svéd Malmővel szemben - kiesett a BL-ből?
- Más lett volna, ha bejut a BL-csoportkörbe, de az Európa Ligában még jelen van (a főtábláért a szlovén Maribort kell a skótoknak megverniük - a szerk.). S én persze nemcsak a jelent, hanem a jövőt is figyelem, hiszen három-négy évre biztosan aláírnék.

- A fizetése is jobb lenne Skóciában?
- Hasonlóan lehet keresni, mint Belgiumban, ám nálam ez amúgy sem döntő szempont, ha a pénz motiválna, most is lenne olyan ajánlatom, ahol sokat kereshetnék, de azzal a karrieremet be is fejezhetném.

- Melyik kontinensről jött ez az ajánlat?
- Szóra sem érdemes, hogy melyikről, mert én egyből elvetettem. Huszonnyolc évesen nekem az a lényeg, hogy minél többször szerepeljek a válogatottban, és hogy egy olyan csapatban futballozzak, amely minden évben a bajnoki címért küzd. Meg egyébként is, az új helyem még nem végállomás lenne, mert onnan is előre lehetne még lépni.