Vágólapra másolva!
Juhász Roland úgy érzi, csapata részben egy sok sérüléssel járó pechszéria, részben pedig az Anderlecht ellen fújó bírók miatt rontotta el a belga bajnokság hajráját, így címvédőként lemaradt a BL-indulásról, és csak harmadik lett, ami 2002 óta a legrosszabb eredménye. A 27 éves védő azt mondja, hogy számára nem a pénz a legfontosabb, ezért Oroszországba nem szívesen igazolna, de hat év brüsszeli légióskodás után már nagyon szeretné egy erősebb bajnokságban kipróbálni magát.

Az Anderlecht az utolsó öt fordulóban csak négy pontot szerzett - a keddi, utolsó játéknapon 4-3-ra kikapott otthon a Lokerentől -, így címvédőként harmadik lett a belga bajnokságban, jövőre csak az Európa Ligában indulhat. Juhász szerint régen látott pechszéria üldözi a csapatát.

"Egész évben roppant balszerencsések voltunk, az egész azzal kezdődött, amikor a Partizan Beograd ellen tizenegyesekkel elbuktuk a BL-főtáblára jutást, a jelenlegi helyzetünkről pedig sokat elmond, hogy a keddi bajnokink előtti edzésen a hat-hat elleni játékba három tartalékjátékost is be kellett vonni" - magyarázta az [origo]-nak a bizonyítványt a válogatott korábbi csapatkapitánya.

A 27 éves védő szerint a bajnokság hajrájában szinte minden mérkőzésen súlyosan megsérült egy-egy Anderlecht-játékos: "Az egyik csapattársamnak a bokáját kellett műteni, a kezdőkapusnak a talpa törött el, előtte az egyik játékosnak a válla ment ki. A tavalyi csapathoz képest mindig volt öt-hat játékos, akikre nem számíthattunk" - mondta Juhász, aki szerint nincs konkrét oka a sok sérülésnek, ezeket egyszerűen a balszerencsének tulajdonítja. Neki is kés alá kellene feküldnie, de ezt szeretné elkerülni: "Az ülőgumómon van egy krónikus sérülés, amiről jelenleg is konzultálnak az orvosok. Eljátszhatok vele egy ideig, de nem kellemes, hogy a meccs végére, főleg, ha mélyebb a talaj, fájdalmaim vannak. De ha lehet, el szeretném kerülni a műtétet. Volt, amikor ez a probléma is negatívan befolyásolt, de mostanában, az elmúlt hat-hét meccsen már azt éreztem, hogy kezd visszajönni a tavalyi formám."

A hátvéd ezzel együtt úgy véli, nem biztos, hogy a sérülések miatt bukta el a címvédést és a BL-indulást a csapata: "A pályafutásom során még soha nem szidtam a játékvezetőket, de ami ezúttal a rájátszásban történt, amellett nem mehetek el szó nélkül. Nem végeztem bírói iskolát, de minden meccsen volt egy-két olyan kétes eset, amelyből mindig mi jöttünk ki rosszul. Két hete a Genkkel játszottunk, és még Tőzsér Dani is egyetértett, hogy van abban valami, amit mondok - ezzel persze nem az ő érdemeiket akarom csökkenteni, sokkal jobban megérdemelték a bajnoki címet, mint a Standard" - panaszkodott a játékos, majd hozzátette, egy kicsit már gyanús volt neki, hogy mennyi büntetőt érő helyzetnél nem fújt a bíró, de az is feltűnt neki, hogy ő és egy játékostársa is épp annyi sárgát kapott a rájátszásban, ami már eltiltást eredményezett. "Nehéz nem frusztráltnak lenni, nem idegeskedni, mert eltereli az ember gondolatait, amikor bennünket sújtanak, az ellenfelet pedig nem, itt megadják, ott meg nem."

Forrás: AFP/Dirk Waem

Ami Juhász Rolandnak az idén nem sikerült, az Tőzsér Dánielnek igen, a Genk bajnoki címéhez a brüsszeli légiós szerint a magyar középpályás is nagyban hozzájárult. "Sokat változott a megítélése, abszolút befutott lett, nemhiába volt többször is csapatkapitány. Én is úgy látom, hogy sokat fejlődött, és immáron box-to-box középpályásnak tartják, aki a két 16-os között mindenhol ott van, jól védekezik, befutja az egész pályát, a kapu előtt is rendszeresen feltűnik, nyolc gólt is szerzett. Egy évig érvényes még a szerződése, és a jövője nagyban függ attól, hogy a klubnál mit terveznek. A bajnokok ágáról a Genk számára a BL-főtábla is elérhető lehet, így nem lenne meglepő, ha új szerződést ajánlanának neki, és meg szeretnék tartani" - mondta a védő honfitársáról, aki szerinte benne lesz Egervári Sándor következő válogatott keretében.

Legalább a gólszerzés jól ment

Az Anderlecht 2002 óta nem végzett a másodiknál rosszabb helyen, Juhász úgy gondolja, hogy ezzel talán túl magasra tette a csapat a lécet. "A szurkolók tavaly nagyon elégedettek voltak, az Európa Ligában is futott a szekér, ezzel szemben idén sok volt a hullámvölgy, amit nehezebben emésztettek meg a drukkerek is."

Az Európa Ligában tavaly év végén parádésan sarkazott az AEK Athén kapujába:


"Az Anderlecht vezetői is tudják, hogy a csapatot meg kell erősíteni, főleg azért, mert jövőre a belga bajnok már automatikusan a BL-főtáblára kerül" - magyarázta Juhász, aki szerint a sok fiatalból álló alapcsapat nem rossz, de "kellene pár minőségi, idősebb játékos is".

Az évtized legjobb magyar játékosának is megválasztott Juhász több csatártársánál is eredményesebb volt, védő létére összesen nyolc gólt szerzett, a bajnokságban ötöt, amivel holtversenyben harmadik lett a csapat házi góllövőlistáján. "Hiányérzetem van a mostani szezonnal kapcsolatban, de pozitívum, hogy jól ment a gólszerzés" - fogalmazott a hátvéd, aki úgy érzi, hogy a válogatottban sem ment mindig úgy neki a játék, ahogyan szerette volna, de szerinte ez bárkivel előfordulhat. "Évente 60 meccset is játsszunk, nem vagyunk gépek, néha belecsúszhat egy-egy rosszabb széria."

"Szükségem van egy új kihívásra"

Évek óta visszatérő kérdés, hogy Juhász elhagyja-e az Anderlechtet, de a klub most sem szívesen válna meg alapemberétől. Az egykori MTK-játékos ennek örül is, meg nem is. "Jó, hogy ragaszkodnak hozzám, de azért lenne bennem hiányérzet, ha a pályafutásom során más bajnokságban már nem tudnám kipróbálni magam. Szerintem jót tenne, ha új közegbe kerülnék, szükségem van egy új kihívásra, egy másik bajnokságra. De élő szerződéssel nem könnyű csapatot váltani, sokszor nem is a játékoson múlik a váltás, mert először mindig a két klubnak kell megegyeznie."

Juhászt 2009-ben a Bayern Münchennel, előtte pedig - más angol csapatok mellett - az Arsenallal és az Aston Villával is hírbe hozták, tavaly szeptemberben azonban 2014-ig meghosszabbította a szerződését.

Forrás: AFP/Ian Kington

Azt mondja, nem bánta meg, hogy újra aláírt a belgákhoz, közben viszont úgy érzi, hogy az angol vagy a német bajnokságban is megállná a helyét, és nagyon szeretné tudni, hogy mire lenne egy topligában képes. "Mindig azt mondom a menedzseremnek (Filipovics Vladan - a szerk.), csak akkor szóljon, ha konkrét érdeklődés van. Oroszországban olyan fizetések vannak, amelyet kevés helyen tudnának megadni, de kelet felé annyira nem szeretnék terjeszkedni, akkor inkább maradok itt. Mert a pénz mindenkinek fontos, de nálam soha nem szerepelt az első helyen."

A Liverpool tartalékcsapatában nem lehet fejlődni

A hatvankétszeres válogatott játékos szerint sokat változtathat a magyar futball helyzetén, ha Dzsudzsák Balázst - aki szintén lemaradt a BL-ről, mivel a PSV-vel is csak bronzérmes lett a holland bajnokságban - leigazolja egy európai élklub. "Számára a határ a csillagos ég. Egy ballábas támadó ritka kincs, Balázs pedig gólpasszokat ad, gólokat lő, én nagyon bízom abban, hogy összejön neki az álomszerződés. Ha váltani tud, nagy karriert futhat be, amiből a fiatalok, sőt minden magyar játékos profitálhat, és változhat a magyar futball megítélése. A legtöbb válogatottban van egy olyan játékos, aki nemzetközileg ismert, remélem, ő is eljuthat erre a szintre" - mondta Juhász, hozzátéve, hogy a spanyol bajnokság olyan, mintha csak Dzsudzsákra szabták volna.

Dzsudzsák és - a saját példájából kiindulva - Juhász úgy gondolja, hogy hamis az a jövőkép, amelyet Magyarországon a fiatalokkal elhitetnek. "Azt sulykolják beléjük, hogy ha elmennek a Liverpoolba, az Interbe és a Milanba, és ott a tartalékcsapattal bajnokságot nyernek, az olyan, mintha a nagycsapattal lettek volna aranyérmesek. Ez szépen hangzik, de tévhit, nézzük csak meg, hogy hány magyar játékos került fel a tartalékból a nagyokhoz. Bármilyennek is tartják a magyar bajnokságot, sokkal jobb, ha valaki lejátszik 21 éves koráig száz NB I-es meccset, mintha külföldön a reserve-ben szerepel, ott ugyanis nem fog fejlődni."