Felső korlátot szab a tankönyvek árának a kormány

Vágólapra másolva!
Nem változik jelentősen idén a tankönyvek ára, és csak olyan könyvek kerülhetnek fel a hivatalos tankönyvjegyzékre, amelyek a nemzeti erőforrás miniszter által szabott árkorlát alatt vannak.
Vágólapra másolva!

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette a kormány idén várhatóan a tavalyihoz hasonló összeget, mintegy 7,1 milliárd forintot fordít tankönyvtámogatásra és 10 ezerről 12 ezer forintra emeli az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók számára az igényelhető normatív támogatást.

A Gloviczki által "átláthatatlannak" nevezett tankönyvpiaci helyzetről, valamint az önkormányzatok és tankönyves vállalkozók közötti konfliktusról a helyettes államtitkár elmondta, hogy az állam rendezni fogja a helyzetet.

A csütörtöki Magyar Nemzet arról írt, hogy százmillió forinttal tartoznak az önkormányzatok a tankönyvszállítóknak az ingyenes tankönyvekre jogosult gyerekek tavalyi tanévre leszállított tankönyvei után. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete azt javasolja tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki. A több mint 50 millió forinttal tartozó Pest megyei önkormányzat állítólag már tárgyalt a TVOT-tal és ígéretet tett arra, hogy minden gyerek fog kapni könyvet.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg a tankönyvjegyzékben több mint 4600 kiadvány szerepel, ami áttekinthetetlen mennyiség, így a kötelező kerettantervek bevezetésével egyidejűleg jelentősen lecsökken majd a hivatalos tankönyvlistára kerülő kötetek száma.